Amerika komoly pofont kapott Kínától

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amerika komoly pofont kapott Kínától

Csak idő kérdése volt, hogy Kína is válaszoljon valamit az amerikaiak szankcióira, főleg a Huawei-ért cserébe. A Financial Times forrásai szerint Peking döntést hozott arról, hogy minden kormányzati szervnek meg kell szabadulnia a számítógépeiken használt külföldi (nyugati) szoftverektől.

A cikk szerint Kína 2022-ig leépíti a külföldi szoftvereket helyi fejlesztők alternatíváira, a következő három éven belül szeretnék, ha az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben a számítógépes eszközök és a használt programok is mind kínai gyártásúak, illetve fejlesztésűek lennének. A rendelkezés az olyan nyugati gyártók felé érezteti majd hatását, mint a HP, a Dell és a Microsoft.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína kizárja az amerikaiak technológiáit az országból, és saját fejlesztéseit részesíti előnyben. Az új intézkedés miatt az amerikaiak akár évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Trump rendkívüli állapotot hirdetett, a célpont a Huawei lehetA rendelet szerint az USA külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia gyengeségeit.

Idén májusban Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A jogszabály ? amelyet a The Washington Post című amerikai lap ?országos rendkívüli állapotot? kihirdető rendeletnek nevezett ? széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számár. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

Az USA és Kína közt kialakuló kereskedelmi háborúról korábban bővebben is írtunk:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyétA kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

(Kiemelt kép: iStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Öt menő ajándék, amivel játszva tanulhat a gyerekTöbb tízezer letöltős oldalt kapcsoltak le a netrőlHárom ház kapott lángra egy mobiltöltő miatt
folytatás

Legkedveltebb hírek
Biztonságosabbá válhat a Facebook csevegője: úgy tűnik, azon dolgoznak a legnagyobb közösségi oldal fejlesztői, hogy bevezessék az arccal történő azonosítási módot
2020-01-27 09:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ő volt az, akiben teljes lett az idő, akinek elébe futottak az előfutárok, aki kimondta a szót, amit ki kellett mondani
2020-01-27 08:37:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Az amerikai hadsereg hatodik ágának számító űrparancsnokság logója nagyon ismerős lehet a Star Trek rajongóinak
2020-01-27 08:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Rövid időn belül másodjára történik olyan változtatás a Google keresőben, ami első ránézésre inkább zavarhatja, mintsem segíti majd a felhasználókat
2020-01-27 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ajánlásokat tett közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arról, milyen alapvető szabályokkal csökkenthető annak esélye, hogy valaki megfertőzödjön koronavírussal
2020-01-27 07:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A világ első PR-osának köszönhetjük a felesleges dolgok megvételét és a populizmust is
2020-01-27 04:58:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez