Manfred Weber kimondta: ellenzi a Fidesz visszatérését a Néppártba

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Manfred Weber kimondta: ellenzi a Fidesz visszatérését a Néppártba

Az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője, Manfred Weber nyíltan beszélt arról, hogy ellenzi a Fidesz visszafogadását a pártcsaládba. Weber a Spiegelnek beszélt erről, amit a 444.hu szemlézett. A lap megfogalmazása szerint Weber világos véleményt mondott az ügyről.

A Fidesz és Orbán Viktor nem használták ki az lehetőséget arra, hogy tisztázzák magukat azokban az ügyekben, amik a párt tagságának felfüggesztéséhez vezettek

? mondta a német politikus A felfüggesztés óta ráadásul újabb problémás törvényeket hozott a Fidesz Weber szerint, és a CEU sorsa sem rendeződött. Weber korábban egyértelműen a CEU Budapesten maradása mellett foglalt állást.

A Fidesz néppárti tagságát márciusban függesztették fel, miután a Soros-Juncker plakátkampány kiélezte a konfliktust a pártcsaládon belül. A kormány ezt úgy kommunikálta: maga a Fidesz kérte a felfüggesztését a vita rendezéséig. A felfüggesztés alatt a fideszesek nem vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé.

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a NéppártbanA Fidesz belement abba, hogy a vele szemben folyó vizsgálat idejére szüneteljenek a Néppárton belüli jogai, nem lép ki.

A felfüggesztéssel együtt a Néppárt egy háromfős, ?bölcsek tanácsa? nevű testületet küldött Magyarországra Herman von Rompuy volt Európai Tanács-elnök vezetésével, hogy közelebbről megvizsgálják a Fideszt ért kritikákat. Miután Orbán Viktor egy levelet küldött a bölcseknek arról, hogy a Fidesz nem sérti a Néppárt demokratikus elveit, Herman von Rompuy egy belga tévéműsorban azt mondta: ?Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak.?

A bölcsek jelentése a következő hetekben készül el, a Fidesz sorsáról hivatalosan a következő néppárti kongresszuson döntenek, február elején. A Néppárt új elnöke novemberben Donald Tusk lett, a zágrábi kongresszuson (amin a Fidesz nem vehetett részt) arról beszélt: semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét a populistáknak és autokratáknak.

A Spiegel cikke szerint Tusk a következő kongresszus előtt még beszélni akar Orbánnal. Orbán november végén azt mondta: ?A Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt.?

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Szimba, az egészséges és kíváncsi kölyök októberben jött világra
2021-01-27 10:07:48 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Szent László kórház szakemberét kollégái beszélték rá, ne gondolkodjon: adassa be magának a vakcinát
2021-01-27 10:07:32 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Még akkor sem valószínű, hogy a kórokozó közvetlenül a tüdőbe jut, ha egy fertőzött köhögését lélegzi be valaki
2021-01-27 10:06:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel  - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió szerdán
2021-01-27 10:06:38 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Mindkettejük kinevezése tavaly január elsejétől idén december 31-ig szólt volna
2021-01-27 10:06:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez