Kálomista: aki vitatja Janisch és Schilling véleményét, az rögtön náci

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kálomista: aki vitatja Janisch és Schilling véleményét, az rögtön náci

Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatója az atv-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a hétfői szabad színházért, a kulturális törvénycsomag ellen tartott tüntetés számos résztvevője és szónoka nemrég még Tarlós István támogatója volt, a volt főpolgármestert ?simogatta?. Neveket azonban nem mondott. Akik ? mint ezt az interjú során később elmondta az érdekeltségén keresztül a közmédiával 6,7 milliárd forint értékben szerződést kötő producer ? ugyanazok a ?hivatásos hüppögők?, akik 2010-2011-ben a filmfinanszírozás átalakítása ellen tiltakoztak.

Szerinte igenis lehet ?zaklatószínháznak? nevezni egy olyan helyet, ahol egy éve tudnak egy zaklatásról, ezzel akkor sincs baja, ha a törvénytervezetbe is bekerül a sebtiben kitalált kommunikációs panel. Ugyanakkor azzal baja van, hogy a Katonában történt eset átsugárzik a többi színházra is, vagyis

Az emberek jelentős része nem azt fogja mondani, hogy a Katona József Színházban történt zaklatás, hanem hogy a színházakban történt zaklatás.

Ahogy azzal is baja van, ha Ungár Péter LMP-s politikus a parlamentben arról beszél, hogy Kálomistának a Tháliában ?joga van rossz színházat csinálni?, mert szerinte az országgyűlésbe nem való a színházak esztétikai vagy más alapon történő minősítése.

Ha Ungár Péternek lehet véleménye a színházról, akkor ebben az országban bárkinek lehet

? nyilatkozta Kálomista, aki szerint Gothárról szólnia kellett volna Máté Gábornak, a Katona József Színház igazgatójának minimum a többi színházigazgatónak és a Színművészeti Egyetem vezetésének, de nem szólt. Ahogy egyébként Kálomista korábban a Bayer Show-ban beszélt arról, hogy Gothár ügye nem egyedi eset, de másikkal nem állt elő. Hogy miért nem szólt Máté, arról nekünk beszélt interjújában.

Máté Gábor: Ezt az ügyet el is sumákolhattuk volnaUtólag úgy gondolja, hibázott a Gothár-ügy kezelésében, de nem merült fel, hogy lemond. Egy vagy két zaklatási eset történt a színházban? Miért nem közölték rögtön a zaklató nevét? Interjú a Katona igazgatójával.

Arról is nyilatkozott Kálomista ? nem itt, de ehhez kapcsolódóan ?, hogy a fenntartónak joga van tudni arról, hogy mi folyik az általa működtetett intézményekben, utalt itt arra, hogy mostantól már a miniszternek is beleszólása lett a színházigazgatók kinevezésébe ott, ahol noha az intézmény fenntartója az önkormányzat, az állam is támogatásban részesíti.

Ugyanakkor Kálomista szerint is reális veszély, hogy a fenntartó politikai és nem szakmai alapon szól bele az egyes színházak működésébe. Csak ő ezalatt azt érti, mikor Karácsony Gergely megválasztása után azt mondta, hogy Dörner György a pályázata alapján nem lehetett volna az Újszínház igazgatója szakmai okokból, és hogy ?megdöbbenne?, ha a következő lehetőségnél Dörner pályázata nyerne bárki máséval szemben. Kálomista szerint ez azt jelenti, hogy az Újszínház jelenlegi vezetője nem kap lehetőséget még egy igazgatói mandátum kitöltésére Erről egyébként a kultúráért is felelős főpolgármester-helyettessel, Gy. Németh Erzsébettel beszélgettünk).

Janisch Attilának és Schilling Árpádnak mindig mindenről van véleménye, amit akár egy ipari kamerának is elmondanak, de ha valaki vitatja, az rögtön náci ? mondta a producer-igazgató azokra a kritikákra reagálva, amiket a filmrendező és a színházi rendező mondott.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Jet a Bortron 7-ről érkezett a Földre szüleivel
2021-01-18 16:28:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Már nagyban megy a munka, hogy lebuktassák az esetleges törvényszegőket
2021-01-18 16:25:33 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Keddtől vasárnapig az olaszországi Triesztben játszik olimpiai selejtezőtornát a magyar női vízilabda-válogatott, és a döntőbe kell jutnia ahhoz, hogy ott legyen nyáron az egy évvel elhalasztott tokiói játékokon
2021-01-18 16:23:19 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Jet a Bortron 7-ről érkezett a Földre szüleivel
2021-01-18 16:16:46 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez