Pompeo: Az amerikai cégek legyenek óvatosak Kínával

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Pompeo: Az amerikai cégek legyenek óvatosak Kínával

A tárcavezető a mintegy 350 vállalatot tömörítő Szilícium-völgy Vezető Csoport (Leadership Group) rendezvényén mondott beszédet, írja az MTI. Leszögezte, az amerikai kormányzat nem akarja, hogy a techóriások elhagyják a kínai piacot, hiszen ezzel a többi között az Egyesült Államokban is munkahelyeket teremtenek, de szeretné,

ha vigyáznának arra, hogy szerződéseikkel ne erősítsék az általa riválisnak nevezett Kína hadseregét, vagy ne segítsék elő Kína egyes vidékein az elnyomást.

?Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az amerikai technológia nem támogat egy mindenkit megfigyelő, valóban orwelli államot” – hangoztatta.

Mike Pompeo azt javasolta az érintett amerikai cégek döntéshozóinak, hogy üzletkötés előtt tegyenek fel önmaguknak néhány kérdést. Például azt, hogy kivel, milyen hátterű céggel is van dolguk, vagy hogy milyen előnyökkel és milyen kockázatokkal jár az üzleti kapcsolat az adott kínai céggel. Hozzáfűzte: az amerikai értékrendet ?nem szabad feláldozni a jólét oltárán”.

A Huawei-vezér szerint jól megvannak az USA nélkül isIsmét megszólalt a kínai vállalat ritkán nyilatkozó vezetője.

A külügyminiszter beszédével kapcsolatban elemzők emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok rendre Peking szemére hányja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, a személyi tulajdon ellopását, vagy azt, hogy a fejlett amerikai – és nyugat-európai – technológiát arra is felhasználja, hogy kiterjessze befolyását a világban, vagy hogy Kínán belül elnyomjon egyes népcsoportokat, például a muszlim vallású ujgur kisebbséget.

Az elrettentés az új stratégia

Mielőtt San Franciscóba látogatott, Mike Pompeo a Szilícium-völgyhöz közeli Stanford Egyetemen, a Hoover Intézetben tartott előadást. ?Az elrettentés visszaállítása: az iráni példa” címmel tartott előadásában kifejtette, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása a célzott dróntámadással nem más volt, mint az új amerikai külpolitikai stratégia egyik momentuma. Mint mondta: ezen stratégia lényege az Egyesült Államok ellenségeinek elrettentése, és erre volt példa Szulejmáni megölése. Az elrettentési politika visszaállítása – mint fogalmazott – érvényes  Kínára és Oroszországra is.

Pompeo röviden kitért az iráni és az iraki helyzetre is. Iránról szólva elmondta: a teheráni vezetők mindenre képesek annak érdekében, hogy gátat szabjanak a kormányellenes tüntetéseknek. ?Az irániak meghökkentően nagy számban mennek ki az utcára, annak ellenére, hogy ezzel nagy személyes kockázatot vállalnak, és ezt tudják is” – mondta. Majd azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mellettük áll.

Irán pert indít Trump ellen Szulejmáni meggyilkolása miattBe akarják idéztetni az amerikai elnököt.

Az amerikai-iraki viszonyról szólva a külügyminiszter leszögezte, hogy valamennyi iraki vezető négyszemközt azt közölte vele, hogy támogatja az amerikai katonai jelenlétet Irakban. ?Az elmúlt tíz napban legalább 50 telefont kaptam iraki vezetőktől, szunnitáktól, kurdoktól, síitáktól egyaránt. A nyilvánosság előtt ugyan nem fogják kimondani, de nekem elmondták, örülnek, hogy Amerika még mindig ott van és irányítja a terrorizmus elleni küzdelmet” – hangoztatta a konzervatív Hoover Intézetben az amerikai külügyminiszter.

Az iraki parlament január elején, Szulejmáni megölése után arról fogadott el határozatot, hogy az amerikai erőknek távozniuk kell az országból.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Nagy a felháborodás az Instagram újítása körülFontos nap jött el: hivatalosan is vége a Windows 7-nekEzt a Gmail-funkciót érdemes mindenkinek ismerni
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ütemesen rázzák az ivarszerveiket, amitől a denevérek teljesen összezavarodnak
2020-02-29 06:52:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
A Lenovo egy hete sokat sejtető posztot tett közzé a kínai Weibo közösségi oldalon, amelyek alapján úgy tűnik, hogy kifejezetten a játékosoknak tervezett androidos mobillal készül a Legion márkanév alatt
2020-02-29 06:10:38 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Katyerina Tyihonovának fizikus és matematikus végzettsége is van
2020-02-28 20:49:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A robbanás olyan erős volt, hogy egészen Zágrábig elhallatszott a zaja, és a földrengésmérők is érzékelték
2020-02-28 20:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A svájci kutatók a mesterséges intelligenciát is bevetették, hogy kiderítsék, mikor robbant ki a koronavírus-járvány
2020-02-28 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tim Cook, az Apple vezére egy interjúban beszélt arról, hogy a kínai hatóság által közölt számok (arról, hogy napról napra kevesebb a koronavírus-fertőzött az országban) megnyugtatók, ezért újra beindulhat a termelés a távol-keleti országban
2020-02-28 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez