Lezárták a nyomozást a Szigeten drogot áruló hollandok ügyében

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Lezárták a nyomozást a Szigeten drogot áruló hollandok ügyében

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: tavaly augusztus 6-án, a fesztivál 0. napján a biztonsági szolgálat őrei vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek és pénzért kábítószert kapnak. Értesítették a fesztivál rendőri biztosításának parancsnokát, aki rendőröket vezényelt a helyszínre és elfogták a két fiatalt. Miután átvizsgálták a két fiatal ruháját, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő, még árlistát is találtak náluk.

Emellett két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól. Az egyik egy, a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, ebben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, de akkor még nem tudták a nyomozók, hogy hol található a jármű. A két férfi nem volt együttműködő, nem mondták meg a rendőröknek, hogy hol parkol az autó, ezért a nyomozás a kocsi megtalálására irányult. A két fiatalt előállították, a kihallgatásuk során nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését és érdemben nem tettek vallomást. Ezt követően őrizetbe vették őket.

A Budapesti Rendőr-f?kapitányság által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerr?l és árlistáról. Fotó: MTI/BRFK

Sipos Péter, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetője közölte: a külföldi társhatóságok segítségével – egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva – találták meg a gyanúsítottak autóját. A helyszínre kábítószer-kereső kutyával érkeztek a nyomozók, az autó átvizsgálásakor az előző napon lefoglalt mennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű anyagot foglaltak le, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt marihuánás cigarettát (borítóképünkön). A két nap alatt összesen 20 kilogramm, nagyjából 20 ezer adag kábítószert foglaltak le a két fiataltól, ha eladják, a drog értéke nagyjából 100 millió forintra rúgott volna. Sipos, a mennyiség nagyságát érzékeltetendő megjegyezte: a fesztivál egy napján mintegy 40 ezren vesznek részt, a két holland fiatal minden második embert elláthatta volna droggal. A fentiek alapján kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt. Jelenleg is letartóztatásban vannak, velük szemben Magyarországon folytatják le a büntetőeljárást.

Az ügyben kábítószer vizsgálatára vegyész szakértőt, a fiataloktól lefoglalt technikai eszközök vizsgálatára pedig igazságügyi informatikus szakértőt rendeltek ki. Előbbi azt állapította meg, hogy a két fiatalnál kétféle drog volt: többségében marihuána, illetve a kisméretű rózsaszín tabletták MDMA-t tartalmaztak. A jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese.

Fotó: MTI/BRFK

A két fiatalt 2019 novemberében újra kihallgatták, ekkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Azokat elfogadták, ugyanakkor továbbra sem ismerték be a kábítószer-kereskedelmet. A nyomozóhatóság ugyanakkor úgy értékelte, hogy a kábítószer-kereskedelem kétséget kizáróan bizonyítást nyert. A gyanúsítottak elmondták, hogy a drog nem Magyarországról származik. Bár a biztonsági szolgálat több átadást is észlelt, a vevőket nem sikerült azonosítani, így nem tudták megállapítani, hogy mennyi kábítószert adhatott el a két gyanúsított. Az egyik fiatal a bíróság előtt azt mondta: a holland nemzeti atlétikai csapat tagja.

Kiemelt kép: mti / BRFK

folytatás

Legkedveltebb hírek
A reggeli imát és Tabea bejelentését egy autó érkezése zavarja meg
2020-02-20 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szilvia elhagyja az országot, búcsúzásnál pedig Áron őszintén bevallja neki, hogy érez iránta
2020-02-20 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az elmúlt évek legnagyobb mulatós slágerei egy csokorban
2020-02-20 01:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Müllerék megértik, hogy Tardos országos kémprogramot futtatott, és folytatnák a nyomozást
2020-02-20 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Drágám, add az életed! című, hétköznap esténként jelentkező show adásaiban egy héten keresztül jól ismert párok férfi tagjai versengenek úgy, hogy szívük hölgye dönt sorsukról! A humoros ügyességi, vagy éppen embert próbáló feladatokat az a pasi
2020-02-19 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez