Magától szállt fel az Airbus gépe

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Magától szállt fel az Airbus gépe

Az Airbus szerint sikeres volt a világ első, képfelismerő technológiát alkalmazó, teljesen automatikus repülőgépfelszállása. A tesztet 2019. december 18-án hajtották végre Franciaországban, a gép fedélzetén két pilóta és három mérnök tartózkodott. A repülő a kísérlet négy és fél órája alatt összesen nyolc felszállást hajtott végre teljesen automatikusan.

A történelmi jelentőségű teszt alatt a repülőgép az elvárásainknak megfelelően reagált. Amikor a kifutópályán vártunk a felszállási engedélyre, bekapcsoltuk a robotpilótát. A tolóerő karokat felszálló helyzetbe állítottuk és figyeltük a gép reakcióját. Magától elindult és gyorsulás közben tartotta a futópálya középvonalát és a megadott fordulatszámot. A repülőgép automatikusan emelkedni kezdett, és néhány másodperc múlva a levegőben voltunk.?

? mondta Yann Beufils, az Airbus tesztpilótája.

Kép: A. Doumenjou / master films

Az automatikus felszállást nem a napjainkban elterjedt műszeres leszállító (Instrument Landing System, ILS) segítette, hanem a repülőgépre felszerelt automatikus képfelismerő rendszer. A teszt eredménye közelebb viszi az Airbust az önvezető repülőgépek és az emberi beavatkozást nem igénylő felszálló, illetve leszálló rendszerek megvalósításához.

A vállalat projektjében a következő áttörés 2020 közepén várható, amikor képfelismerésre épülő tesztrepüléseket és leszállásokat fognak végrehajtani.

Az Airbus szerint nem magában az önvezetés technológiájában való előrelépés a fontos. A programmal többek közt azt akarják felmérni, hogy az új technológiák mennyiben segíthetnek megoldást találni a jövő kihívásaira, például a növekvő légi forgalomra és a pilótahiányra, illetve hogyan tudnak hozzájárulni a hatékonyabb üzemeltetéshez. Az Airbus, mindezek mellett a légi közlekedés biztonságát is növelni szeretné.

Ahhoz azonban, hogy az önvezető technológiák tovább fejleszthessék a légi közlekedés biztonságát és a repülőgépek működési hatékonyságát, a jövőben is szükség lesz a pilóták tudására, akiknek szerepe továbbra is kulcsfontosságú lesz. Az önvezető technológiák elsősorban arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék a pilóták munkáját, akik így a rutinfeladatok helyett a fontos döntések meghozatalára koncentrálhatnak.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A manhattani Bellevue Kórházba kellett szállítani Harvey Weinsteint, miután hétfői tárgyalása után bűnösnek találták, írja a Variety
2020-02-25 10:18:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A sorozat minden része két, valóban megtörtént orvosi esetet dolgoz fel színészek
2020-02-25 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A modell közösségi oldalán mutatta meg, hogyan jut ideje újszülöttje mellett másra is
2020-02-25 09:57:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A háziorvos tanácsára önkéntes házi karanténba vonult egy kecskeméti oktatási intézmény tanulója, miután múlt hét végén az Olaszországból haza érkező rokonával találkozott, írja a hírösvény
2020-02-25 09:56:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A gyönyörű kézilabdázó, Tápai Szabina nemrég ünnepelte születésnapját, aminek a család megadta a módját, ugyanis Franciaországban, méghozzá a Disneylandben ünnepeltek vele
2020-02-25 09:50:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Először találtak egy új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia (MI) segítségével amerikai tudósok – írja az MTI a BBC News-ra hivatkozva
2020-02-25 09:46:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez