így néz ki egy ötszáz éve halott leprás nő arca

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
így néz ki egy ötszáz éve halott leprás nő arca

Az edinburghi St Giles-katedrális a város egyik legismertebb történelmi emléke. A 12. században épült templom a régészek számára kiemelten fontos, hiszen a környékén rengeteg sír található. Kutatók egy csoportja a közelmúltban az itt feltárt személyek maradványait vizsgálta, hogy arcrekonstrukciókat készíthessenek – írja az IFLScience.

Az érintett csontok az 1980-as és 1990-es években zajló ásatásokon kerültek elő. A szakértők többek közt egy 35-45 évesen, a 12. században elhunyt férfi, illetve egy középkorú, a 15-16. században meghalt leprás nő koponyáját is elemezték. Mivel a nőt a katedrálison belül, Szent Anna oltárának közelében temették el, feltételezhető, hogy magas státuszú volt, talán a szabók céhének lehetett a tagja.

Karen Fleming törvényszéki művész szerint a koponyán a lepra egyértelmű jelei figyelhetőek meg. A nő felnőtt korában betegedett meg, a jobb szeme alatti elváltozás valószínűleg vakságot okozott.

Amazing Digital Reconstructions Show a 16th-Century Scottish Woman Scarred by Leprosy https://t.co/0jA7cQ5eIi pic.twitter.com/vSswBwQcwZ

? Live Science (@LiveScience) 2020. január 14.

A férfi alacsonyabb származású lehetett, az arc helyreállítását pedig megnehezítette, hogy a koponya alsó állkapcsa hiányzott. Fleming a csontok szerkezetét és mélységét tanulmányozva állapította meg, hogy miként helyezkedtek el a szövetek az arcon. A szem, a bőr és a haj színét a korszak átlaga alapján határozták meg.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A rendőrség és a Szigetvári Kórház is vizsgálatot indított az ügyben
2020-05-27 22:03:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A sorozat Atlanta ismert esküvői ruhaszalonja, a Bridals by Lori életébe enged bepillantást
2020-05-27 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez