Lovaggá ütötték Kegye János pánsípművészt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Kultúra Lovagjává ütötték szombaton Kegye János pánsípművészt a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi gálán a budapesti Honvéd Kulturális Központban. Minden évben olyan kiváló művészek kapják ezt a különleges elismerést, akik évtizedekig dolgoztak a magyar kultúráért és a közösségért.

Az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett kulturális gálára nyolc országból harminchat lovag érkezett. A Kultúra Lovagja elismerést minden éveben azok kapják, akik áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. Az elismerésben részesülők a lovaggá avatás után oklevelet, kitűzőt és nyakdíszt kaptak, nevüket pedig bevésték a Kultúra Lovagjainak aranykönyvébe. Az ünnepi avatás a történelmi díszőrség által őrzött Szent Korona másolatának jelenlétében történt.

“Nagyon megtisztelő, hogy egykori tanárom, Jókai Anna Kossuth-díjas írónő után, én is átvehettem ezt a különleges elismerést. Úgy gondolom, hogy ez a díj nemcsak nekem, hanem a hangszeremnek is szól. A pánsíp ugyanis a magyar népzenében és kultúrában mindig kiemelkedő helyet foglalt el” ? mondta a díj átvétele után a művész, hozzátéve, hogy mindenkinek szeretne köszönetet mondani az elismerésért, de főleg, édesanyjának, akit tavaly októberben veszített el és párjának Pilisi Erikának, aki mindenben mellette áll.

Kegye János neve nemcsak Európában, hanem világszerte ismert. Harminc évvel ezelőtt jelent meg első komoly lemeze Németországban, ezt követően évtizedeket töltött el Amerikában, Európában és Ázsiában. Számtalan albumon közreműködött, számszerűen huszonnyolc pánsípos korongját a világon mindenhol ismerik. 

“Annyi csoda történt velem a pályám során, amiért rettentően hálás vagyok a sorsnak” ? meséli a művész. – “Egyszer Horvátországban koncerteztem egy templomban, a közönség soraiban pedig felfedeztem Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, amivel az est végén jól elbeszélgettünk, majd a Mária kegyhelynél eljátszottam neki Pavarotti kedvenc dalát, a Time to say Goodbye-t. Egyébként nagyon büszke vagyok arra, hogy négy évig együtt dolgozhattam a világhírű olasz operaénekessel, akivel hasonlóan gondolkoztunk a világ dolgairól és művészi szempontból is megértettük egymást” – tette hozzá.

A híres pánsípművész a fellépései mellett egyébként zeneszerzéssel és tanítással is foglalkozik. Böjte Csaba meghívására Erdélyben zenét oktatott, majd nyolcvan templomi koncertet adott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére. Tavaly jelent meg Református zsoltárok és dalokból álló, szimfonikus zenekarral készült legújabb lemeze. Az idei évre is bőven tartogat meglepetéseket, hiszen közös koncerteket tervez Roby Lakatos világhírű hegedűművésszel, valamint tervei között szerepel, hogy fellép Kéri György skót dudással, Tarján Pál operaénekessel.

The post Lovaggá ütötték Kegye János pánsípművészt appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A jóképű, gazdag modell srác minden tinilány álmának tűnik, amíg ki nem derül róla, hogy halálos beteg
2020-02-24 04:59:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
A dél-olasz Basilicata régió gyöngyszeme, Matera nem először tűnik fel a filmvásznon
2020-02-23 18:41:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Megszületett a rendező első gyermeke.
2020-02-23 17:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Francia életérzés, elsöprő virtus, az ötvenes évek Párizsa
2020-02-23 16:59:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez