Meghalt Terry Jones, a Monty Python alapító tagja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Monty Python csoport alapító tagjának halálhírét az ügynöke közölte a BBC-vel. Az afáziában szenvedő Terry Jones betegségéről először 2016 őszén számolt be a brit filmakadémia. Betegsége miatt interjúkat sem tudott már adni az utolsó éveiben, mivel az afázia a beszédkészség és a nyelvhasználat zavarát jelenti.

?Mély szomorúsággal kell bejelentenünk a szeretett férj és apa, Terry Jones halálát. Terry 2020. január 21-én este 77 éves korában hunyt el, oldalán feleségével, Anna Soderstrommal egy hosszú, rendkívül bátor, de mindig jó humorral viselt csata után a demencia ritka formájával, az FTD-vel? ? írta közleményében a család:

Mindannyian elveszítettünk egy kedves, vicces, melegszívű, kreatív és igazán szerető embert, akinek a kompromisszummentes egyénisége, intellektusa és rendkívüli humora hat évtized alatt millóknak okozott örömet.

Terry Jones, John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Terry Gilliam és Graham Chapman az 1960-as években alapították meg a stílusteremtő Monty Python csoportot. Jones rendezte a csoport két egész estés filmjét, a Brian életét és Az élet értelmét, valamint társrendezője volt a Gyalog galoppnak.

Jones Walesben, Colwyn Bayben született 1942 február elsején, de a gyerekkora nagy részét már Angliában, Surreyben töltötte. Oxfordban tanult történelmet, és ott ismerkedett meg Michael Palinnel, akivel együtt szerepeltek az egyetemi diákszínházban. Innen kerültek mindketten 1967-ben a BBC-hez, majd az ITV-hez, ahol különféle komédia-műsorokban írtak jeleneteket. Jones azonban nem volt elégedett azzal, hogy más kezébe kerültek a művei, és ekkor jutott arra a felismerésre, hogy olyan műsor kell, amit nemcsak ő írhat, de rendezhet és szerepelhet is benne.

Ez lett a Monty Python Repülő Cirkusza, mely 1969-ben indult a BBC műsorán, és túlzás nélkül megváltoztatta a szórakoztatás egyetemes történetét. Jones a többi taghoz hasonlóan számos szerepet játszott, de középkorú asszonyként nyújtotta talán a legemlékezetesebb alakításait, így például Brian édesanyját a Brian életében. Terry Jones a Monty Python-évek után is rendezett filmeket, melyek közül az Erik, a viking (1989) a legismertebb, utolsó rendezői filmje pedig a Békavári uraság című gyerekfilm volt 1996-ban. A sokoldalú Jones írt több gyerekkönyvet, sőt, végzettségéhez visszatérve történelmi munkái is megjelentek, például a kereszteslovagok koráról, akikről BBC-dokumentumfilm-sorozatot is készített. Aktívan részt vett a közéletben is, és felszólalt az iraki háború ellen.

Jones a Monty Python csoport második halottja, az 1989-ben elhunyt Graham Chapman után.

Borítófotó: Tommaso Boddi/WireImage/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
A baleset péntek este, a Botond utcában történt
2020-02-29 09:32:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A derűlátók szerint nem hat a magyar gazdaságra a koronavírus
2020-02-29 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az országos tisztifőorvos utasítása alapján sürgősen, a jövő hét elejéig valamennyi arra alkalmas egészségügyi intézménynek elkülönítőt kell kialakítania a fertőzésgyanús betegek ellátására
2020-02-29 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Polanski díjának bejelentésekor a teremben csend lett, többen felháborodva távoztak
2020-02-29 09:19:08 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A gyanú szerint megbilincselte 15 éves fiát, és azzal fenyegette, hogy letartóztatja egy indianai rendőr
2020-02-29 09:16:12 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez