Háromból egy növény és állat kipusztulhat 50 éven belül

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az Arizonai Egyetem kutatói által készített tanulmány az első, ami amely a klímaváltozás miatt széleskörű kihalási mintázatokat a klímaváltozáshoz köthető jelenlegi fajkihalási adatokkal és a fajok mozgásáról szóló adatokkal vegyíti ? idézi az MTI.

Mennyit képes elviselni?

A szakértők a világ 538 fajára és 581 helyszínére vonatkozó adatokat elemezve arra jutottak, hogy az 538 faj 44 százaléka már kihalt egy vagy több helyszínen.

Minden helyszínen elemeztük tizenkilenc fő klímatényező változását, ezzel meg tudtuk határozni, mely változók irányítják a lokális fajkihalást és hogy mennyi változást képes egy populáció tolerálni anélkül, hogy kihalna

? mondta Cristian Román-Palacios, az Arizonai Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai részlegének kutató.

Hozzátette: felbecsültük, milyen gyorsan képes egy populáció elvándorolni, hogy így megpróbáljon elmenekülni a növekvő hőmérsékletek elől. Ha ezeket a részinformációkat összerakjuk minden egyes fajnál, kijön egy több száz állat- és növényfajra vonatkozó, részletes globális kihalási aránybecslés.

Fotó: Getti Images Nem tudnak elég gyorsan odébbállni

Megállapították, hogy a kulcsfaktor az éves maximum hőmérséklet, amely meghatározhatja, hogy egy populáció kihal-e vagy sem. Meglepő módon a kutatók megfigyelései szerint az éves átlaghőmérsékletek kisebb változásokat mutattak azokon a területeken, ahol tapasztaltak helyi fajkihalást, holott az átlaghőmérséklet emelkedését széles körben használják a klímaváltozás jelzőértékeként.

?Ez azt jelenti, hogy meglehetősen félrevezető az éves átlaghőmérsékletek változásai alapján következtetéseket levonni a klímaváltozás miatti fajkihalásokra? ? mondta Román-Palacios kollégája, John J. WiensWiens. A tanulmány szerzői arra jutottak a korábbi elvándorlási megfigyelések alapján, hogy

a legtöbb faj nem tud elég gyorsan új élőhelyet találni a kihalás elkerülése érdekében.

Iszonyú pusztulás lehet a vége

Sok faj képes azonban tolerálni a maximális hőmérséklet emelkedését, de csak egy bizonyos pontig. A fajok mintegy 50 százaléka lokálisan kihal, ha élőhelyének maximum hőmérséklete több mint 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, több mint 2,9 Celsius-fokos emelkedésnél pedig 95 százalékuk tűnik el.

Ha kötjük magunkat a párizsi egyezményben foglaltakhoz, akkor 2070-re a Föld minden tíz állat- és növényfajából kevesebb mint kettőt veszítünk el. Ha azonban az emberiség nagyobb hőmérséklet-emelkedést idéz elő, a fajok több mint egyharmadát, akár felét is elveszíthetjük ? figyelmeztetett Wiens.

A tudósok szerint a fajkihalás mértéke 2-4-szer nagyobb lehet a trópusokon, mint a mérsékelt övi régiókban. Ez nagy probléma, mivel az állat- és növényfajok többsége a trópusokon él.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Hatvan kiló vágott dohány rejlett a kocsikban.
2020-03-29 13:17:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Mi a helyzet az alkohollal, ha otthonról dolgozik az ember? Most, hogy sokan találják szemben magukat munkaidőben az otthoni bárszekrénnyel, megkérdeztünk egy munkajogászt és egy addiktológust is erről
2020-03-29 13:15:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Enyhítettek a korlátozásokon, miután egyetlen fertőzöttet regisztráltak a városban tíz nap alatt
2020-03-29 13:08:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Csorbai Ferenc múlt héten azt mondta, a városban gócpont alakulhat ki, miután olyan embernél mutatták ki a vírust, aki több, mint 100 emberrel találkozhatott
2020-03-29 12:53:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Karácsony Gergely szerint szűrni kell azokat, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal
2020-03-29 12:49:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás Csorbai Ferenc ellen
2020-03-29 12:41:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez