Két évig árulták a radioaktív gyerekjátékot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Két évig árulták a radioaktív gyerekjátékot

így karácsony után néhány héttel valószínűleg már minden gyerekes otthonban ?elvesztek? vagy ?elromlottak? azok az ön- és közveszélyes, esetleg csak túlságosan hangos játékok, amelyeket a gyerekek kaptak. Azonban bármilyen szörnyűséget is vásárolt egy megtévedt nagynéni, gondoljunk arra, hogy ehhez képest az 1950-es évek elején az Egyesült Államokban igazi, sugárzó uránt tartalmazó kísérletező készletet árultak gyerekek számára.

Játsszunk uránkeresőst!

A Gilbert Atomic Energy Lab néven futó készletet az A. C. Gilbert játékgyártó cég dobta piacra, és azt ígérte az ifjú tudóspalántáknak, hogy bepillantást nyerhetnek a részecskefizika izgalmas világába. És ezúttal ez nem üres reklámszöveg volt, a készletben ugyanis négy különböző, urántartalmú radioaktív minta volt bekészítve, sőt, egy gyorsan kitölthető formanyomtatvánnyal bármikor újabb adagot lehetett rendelni a gyártótól.

Fotó: Webms / Wikipedia

 

A készlet fontos része volt egy ködkamra, amelyben az atommagok bomlásakor keletkező alfa-részecskéket is meg lehetett figyelni, ahogy közel 20 ezer kilométer/órás sebességgel suhannak. Az ifjú tudóspalánták egy Geiger?Müller-számlálót is kaptak, hogy lemérhessék a minták radioaktivitását, a természetben kutathassanak sugárzásforrások után, de a készítők

a hideg-meleg keresős játéknak azt a változatát is a gyerekek figyelmébe ajánlották, amikor a lakásban sugárzó uránmintákat rejtünk el, majd valaki azokat a számláló értékeit figyelve kutatja fel.

A gyártó veszélytelennek mondta

A gyártó cég vezetője, Alfred Carlton Gilbertet egyébként ?a karácsony megmentőjeként? tartotta számon az amerikai köztudat, hiszen 1918-ban az ő kitartó lobbizása győzte meg a szövetségi kormány illetékes szervét, hogy a háborús erőfeszítések igényei ellenére se tiltsa be a gyerekjátékok gyártását. Gilbert legnagyobb sikerét ezen kívül az Erector Set nevű fém építőjátékkal aratta, amely több generációnak is meghatározó élménye volt. A szórakoztatva oktatás koncepciója korábban sem állt tőle távol, már az 1930-as évek közepére több tízmillió mikroszkópos, kémiai és más hasonló szettet adott el.

Fotó: Science History Institute / Wikipedia

Noha Gilbert ragaszkodott hozzá, hogy az ?Atomenergia Labor? is veszélytelen szórakozást biztosít a gyerekeknek, a játék mégis megbukott. Ebben része volt a borsos, mai értéken nagyjából 120 ezer forintnak megfelelő árnak, az 1950-es évekre a sugárzással kapcsolatban lassan felébredő aggodalmaknak is, de Gilbert elsősorban azt jelölte meg később okként, hogy a mellékelt kísérletek és leírások egyszerűen túl bonyolultak voltak az ilyen korú gyerekek számára. Közel ötezer darab még így is gazdára talált, mire két évvel később, 1951 végén beszüntették gyártását.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Enyhítettek a korlátozásokon, miután egyetlen fertőzöttet regisztráltak a városban tíz nap alatt
2020-03-29 13:08:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás Csorbai Ferenc ellen
2020-03-29 12:41:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Aki eddig a konditerem vagy a munka megszállottja volt, az most otthon könnyen a pohár után nyúl
2020-03-29 12:37:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A koronavírus ?arra tanít, hogy az önzőség kudarchoz vezet” – fogalmazott Olaf Scholz a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban, kiemelve: irritáló, amikor nagyvállalatok csak úgy bejelentik, hogy nem fizetnek bérleti díjat
2020-03-29 12:37:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem sokáig örülhetett a zsákmányának az a 31 éves unokázós csaló, aki több, mint másfél millió forintot csalt ki pár nappal ezelőtt egy idős férfitől Isaszegen
2020-03-29 12:34:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
2020-03-29 12:25:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez