Miért érdemes inkább orron át levegőt venni?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Miért érdemes inkább orron át levegőt venni?

Az ember kétféleképpen tud levegőt venni, orron és szájon át. Elsőre sok különbséget nem is találunk a kettő között, pedig a legtöbb kutatás szerint sokkal előnyösebb az orrlégzés. Ha az orrunkon keresztül jut be a levegő a légutakba, annak számos pozitív hatása van az egészségünkre.

Harcol a fertőzések ellen

Az orrunkon beszívott levegő felmelegszik, nedvesebb lesz, és nitrogén-monoxiddal keveredik. Utóbbinak az a szerepe, hogy megölje a baktériumokat, miközben értágítóként is funkcionál. Az orr nyálkahártyájának csillószőre ráadásul megszűri, megtisztítja a levegőt a benne lévő káros szennyeződésektől, porszemektől.

Az értágító hatás növeli az úgynevezett alveolusok, vagyis a tüdőben lévő léghólyagocskák felületét, amelyeken keresztül az oxigén felszívódik. így a szervezet egy légvétellel sokkal több oxigénhez jut, mint ha szájon át lélegeztünk volna.

Melegíti a testet

Az orrunk nem csak a légzésünkért felelős, hanem a kilélegzett hő és nedvesség 33 százalékának visszaáramoltatásáért is.

Megnyugtat

Az orron át való légzés segíti korlátozni az oxigénbevitelt, és ezzel lassulásra készteti a testet. Lassul a keringésünk és csökken a vérnyomásunk, ami csökkenti a stresszt is.

A szájon át történő levegővételre vészhelyzetben van szükség

Ha szájon át vesszük a levegőt, sok fontos légzési mechanizmust megkerülünk, amelyek következménye alvászavar és horkolás is lehet. Vészhelyzet van például, ha a szervezet oxigénszintje alacsony, ilyenkor egy légvétellel a szájon át jóval nagyobb mennyiségű levegő jut a tüdőbe.

De mindez veszélyekkel is járhat. Az orr szűrőfunkciójának kiesése miatt, a szájon át történő légzés szabad utat nyit a baktériumok előtt, amelyek így akadálytalanul juthatnak el akár az alsó légutakig, és okozhatnak fertőzéseket.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

folytatás

Legkedveltebb hírek
Noha a járvány korai szakaszában van még Románia, a szükségállapot és igen szigorú intézkedések ellenére máris új védekezési forgatókönyvre volt szükség
2020-03-31 16:50:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A vírus megjelenése előtt dübörgött a fogyasztás, ez a kereslet nagyon fog hiányozni, ha levonul a járvány
2020-03-31 16:47:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Dolgozni mentek ki egy szállodába, de a koronavírus közbeszólt
2020-03-31 16:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kormány az Országgyűléstől kapott hétfői felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden
2020-03-31 16:29:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ha a munkáltató nem fizeti a tb-t, a dolgozónak kell biztosítania saját ellátását ? figyelmeztet az adóhivatal
2020-03-31 16:25:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az őrjöngő vásároló a kapitányságon már azt mondta, csak kicsit erősebben nyomta meg a gombot
2020-03-31 16:18:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez