A kis orr könnyebben bedugul?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A kis orr könnyebben bedugul?

Mitől dugulhat el az orr? Alapvetően attól, hogy az orr nyálkahártyája megduzzad, és beszűkíti az orrjáratot. Sokszor azt gondolnánk, hogy a taknyos orrtól dugul az orrunk és emiatt nem kapunk levegőt. Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy mindhiába fújjuk az orrunkat, mégsem indul meg a levegő áramlása.

Valójában tehát a nagy mennyiségű váladék csupán az egyik oka annak, hogy nem kapunk levegőt. Az orrdugulás jelentős hányadáért az orrnyálkahártya fentebb említett  duzzanata a felelős. A nyálkahártya feladata, hogy kiszűrje a szennyeződéseket és a kórokozókat.

A nyálkahártya folyamatosan nedves hengerhámján megtapadnak a száraz részecskék, amelyeket az orrüreg többi része lök ki a szervezetünkből. Ezért köhögünk, krákogunk és tüsszentünk. Az orrunkba jutott kórokozók által kiváltott nyálkahártya-gyulladás következménye a fokozott váladékképződés, mely vírusos eredet esetén vízszerű, bakteriális fertőzésnél pedig sűrű, zöldessárgás váladék formájában jelentkezik.

Polip

Az orrpolip a gyulladt nyálkahártyánál is komolyabb, tartósabb kellemetlenséget okozhat, ez ugyanis az orr és a melléküregek nyálkahártyájának tartós duzzanata. A polipszerű kitüremkedések ilyenkor hosszú ideig elzárják az orrjáratot, ami miatt sokkal nehezebben vesszük a levegőt.

Orrsövényferdülés

Végül, de nem utolsósorban szóljunk az orrsövényferdülésről is, amely az orrjáratok külső nyílásának méretbeli eltérése alapján már ránézésre is nyilvánvaló, de az orrhangú beszéd, vagy a tartós váladékozás ugyancsak felhívhatja rá a figyelmet. Ez sajnos csak műtéttel kezelhető.

A méret nem számít!

Az, hogy az orr mennyire könnyen dugul el, nem a méretétől függ, hiszen nem az orrunk nagysága határozza meg az orrüregünk nagyságát. A nyálkahártya duzzanata egy nagyobb orrban ugyanakkora akadályt jelent, mint egy kicsiben. Ráadásul még egy látványosabb méretű orrlyuk sem biztosíték a szabad légzésre, mivel nem befolyásolja az orrjárat elzártságát.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

folytatás

Legkedveltebb hírek
A malajziai kormány drasztikus intézkedésekről döntött a múlt héten a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében, aminek az egyik legjelentősebb rövid távú hatása az lehet, hogy a kórházakban hamarosan súlyos hiány áll majd fenn gumikesztyűkből
2020-03-31 17:48:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az énekesnő blogja legújabb részében arról ír, hogy rutinos költözőnek számít
2020-03-31 17:34:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A lemmingek hangja
2020-03-31 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Bernie Sanders vermonti szenátor Twitteren ítélte el a magyar kormány felhatalmazási törvényét
2020-03-31 17:27:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A koronavírus miatt a filmipar is jókora válságba került, sorra érkeznek a hírek az elhalasztott premierekről és leállított forgatásokról, és még nem látszik, hogy mi lesz, ha egyszer véget ér a vészhelyzet
2020-03-31 17:17:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kormány gazdasági mentőcsomagját egyelőre csak a nagyobb szállodák és vendéglátóipari egységek élvezik, a főpolgármester ennek kiterjesztését kérte
2020-03-31 17:16:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez