Szabad-e nyilvánosan orrot fújni?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szabad-e nyilvánosan orrot fújni?

Ha nem nagyon mozdulunk ki a saját kulturális közegünkből, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a társadalmi illemszabályok mindenhol hasonlóak: a világ minden táján megrökönyödnek azon, ha valaki mások előtt böfög, vagy szívja az orrát ahelyett, hogy inkább kifújná.

Pedig ez messze nem így van, a kultúrák és az illendőség íratlan szabályai nagyon is különbözhetnek a nálunk megszokottaktól. A viselkedési normák eltérhetnek például olyan egyszerű emberi tevékenységek terén is, mint mondjuk a náthás orr tisztogatása. Nézzük, melyek azok a kultúrák, ahol a mások a szokások, mint Magyarországon, és a nyilvános orrfújást nem veszik jó néven.

Japán

Talán egyike azoknak az országoknak, ahol a beilleszkedés egyik sarkalatos pontja az illemszabályok betartása. Apróságnak tűnhet, ha azonban nem akarjuk kivívni mások rosszallását, akkor nyilvánosan semmi esetre se fújjuk ki az orrunkat. Ha mégis szeretnénk megszabadulni az orrváladéktól, vonuljunk félre, és úgy töröljük meg az orrunkat.  Textilzsebkendő helyett inkább papírt illik használni, amit törlés után el kell dobni.

Japánban más hasonló ?tisztogató? hadműveletre sem néznek jó szemmel: a köpködés tabu, a náthás emberek pedig gyakran járnak arcmaszkban.

India

Japánhoz hasonlóan, Indiában sem illik a nyílt utcán orrot fújni, a helybélieket igencsak megdöbbenti, ha orrfújó külföldieket látnak. Fiatal koruktól azt tanítják az indiaiaknak, hogy legyenek diszkrétek a testük olyan ?hangos? funkcióival, mint az orrfújás. Az egyetlen hangoskodó kivétel talán a böfögés egy kiadós ebéd után, mert ez még talán beleférhet.

Az indiaiak inkább szipogással próbálják elodázni az orrfújás szükségességét. Ez nekünk tűnhet furcsának, hiszen nálunk sokkal kevésbé illik szipogni, mint orrot fújni.

Franciaország

A franciák hagyományai szerint egyenesen rossz neveltetésre vall, ha valaki hangosan fújja az orrát. Ugyan ez a szokás kihalni látszik, de így is illendőbb inkább otthon maradni náthásan, vagy átmenni egy másik szobába, ha ki akarjuk fújni az orrunkat.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

folytatás

Legkedveltebb hírek
Jakab Ferenc elmondta azt is, hogy úgy gondolják, aki átesett a betegségen, az rövidtávon biztosan immunitást szerez
2020-03-29 19:47:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Európát tekintve továbbra is drámai a helyzet Olaszországban
2020-03-29 19:22:27 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Koronavírus: két újabb halott és 65 új fertőzött Magyarországon Több mint 3 millió maszk érkezett Budapestre vasárnap Közveszéllyel fenyegetés miatt nyomoznak Mohács polgármestere ellen Kijárási korlátozás: a plakátkampány mellett telefonos tájékoztatást is indítanak Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal Magyarország egyötödét különösen veszélyezteti a járvány 640 ezer fölött a koronavírusos betegek száma világszerte Vuhanban lassan beindul az élet A koronavírus miatt átgondolják a 2024-es párizsi olimpia modelljét Százezer munkahely szűnhet meg a német autóiparban a koronavírus miatt Jön a lehűlés, helyenként mínusz 10 fok is lehet Meghalt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző Kiemelt kép: Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében
2020-03-29 19:15:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Noha a Fidesz szerint Brüsszel nem segít már két gyorssegély is jön: az egyik 301 milliárd forintot, a másik csaknem 213 milliárd forint jelent
2020-03-29 19:05:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Meghalt egy koronavírusos csecsemő Chicagóban, az Egyesült Államokban
2020-03-29 19:01:02 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A koronavírus elleni harc mögött jogosan és érthetően elhalványul minden más globális kihívás, amellyel az emberiségnek a XXI
2020-03-29 19:00:45 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez