Ma lenne 65 éves Steve Jobs

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ma lenne 65 éves Steve Jobs

Az Apple társalapítója és korábbi vezérigazgatója, Steve Jobs idén február 24-én töltené be 65. életévét. A 2011-ben elhunyt szakember még 1976-ban alapította napjaink egyik legsikeresebb informatikai vállalatát Steve Wozniakkal közösen, akivel megreformálták a személyi számítógépek piacát.

Áttekintve Steve Jobs életét és munkásságát, az embernek már-már az az érzése támad, hogy az ?amerikai álom? eszméjének kitalálói épp az Apple vezérére gondoltak. Steve már 1955-ös születése előtt nehéz helyzetbe került: édesanyja a terhesség alatt eldöntötte, hogy örökbe szeretné adni születendő gyermekét, azonban az ügyvéd és felesége, akik eredetileg befogadták volna, utolsó pillanatban visszautasították, mivel nem lányként jött a világra.

Végül egy munkáscsaládhoz került, ahol ? bár az anya kifejezetten egyetemet végzetteknek szerette volna adni ? az anya a felsőoktatást, az apa még a középiskolát sem fejezte be. Az örökbefogadás azzal a feltétellel jött létre, hogy a gyermeknek mindenképp egyetemre kell mennie. Már gimnáziumi évei alatt elkezdett érdeklődni a technológia iránt, a tanórák után a Hewlett-Packard által szervezett előadásokra járt ? később épp a HP-nál volt gyakornok későbbi társ-alapítójával, Steve Wozniakkal.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Az örökbefogadó szülők tartották magukat adott szavukhoz és Steve 1972-ben beiratkozott a roppant tekintélyes (és drága) Reed Egyetemre, azonban már gólyaként elkezdett kételkedni a felsőoktatás hasznosságában. Mivel nem látta, hogy az egyetem hogy tudná őt segíteni annak eldöntésében, hogy mit is szeretne kezdeni az életével, ráadásul nem kevés pénzébe került szüleinek, felhagyott hallgatói jogviszonyával és inkább egyedül próbált elmélyedni a széles érdeklődési körének megfelelő tudományokban.

1974 őszén visszatért Kaliforniába és az akkor népszerű, játékokat fejlesztő Atarinál kezdett el dolgozni. Egyetlen célja annyi pénz összegyűjtése volt, hogy képes legyen eljutni Indiába. A lelki feltöltődés és a szellemi megvilágosodást Daniel Kottke nevű egyetemi társával és nem kevés hallucinogén droggal érte el. Kottke egyébként a későbbiekben az Apple első alkalmazottja lett.

Garázsból a világhírnév felé

Az Apple 1976-os alapítása nem volt grandiózus ? Steve szülei garázsából kezdte meg árusítani az Apple-1-es modellt. Az első mérhető siker a Macintosh számítógép 1984-es megjelenése volt, amely az egerével és a grafikus kezelőfelületével forradalmasította a személyi számítástechnikát.

Egy év elteltével azonban Steve Jobs és az akkori vezetőség összekülönbözött a cég jövőjével kapcsolatban ? alapító tagsága ellenére, kirúgták. Saját bevallása szerint a kezdeti elkeseredést az a felismerés követte, hogy a meglévő tapasztalatokkal, de tiszta lappal kezdhet neki egy új projektnek.

36 éves az Apple MacintoshBoldog születésnapot, Mac!

Az új projekt pedig még egy számítógépes cég volt, a NeXT, amely kezdetben innovatív, de méregdrága gépeket gyártott, majd teljesen átállt a szoftveres fejlesztésre. Ezen kívül 1986-ban a Lucasfilmtől megvette a The Graphics Group nevű csoportot, amely később a Toy Storyval Pixar néven lett világhírű.

Kirúgása után bő 10 évvel a sors úgy hozta, hogy az Apple-nek elkezdett fájni a foga a NeXT-re és az általa fejlesztett technológiára, így a céggel együtt Steve Jobsot is visszavásárolták, aki forradalmi elképzeléseivel elkezdte ismét a profit irányába terelgetni az időközben visszaeső Apple-t.

Ha nincs ilyen telefonod, akkor egy senkiházi vagyBoldog születésnapot, iPhone!

Innen pedig a történet ismert: a technikailag fejlett, de dizájnban is meggyőző számítógépek és laptopok mellett 2001-ben megjelent az iPod, 2007-ben az iPhone és 2010-ben az iPad. Ezzel egyetlen évtized alatt forradalmasítva a zeneipart, a telekommunikációt és az informatikát.

Steve Jobs saját sikereit annak tudta be, hogy mindig azt csinálta, amit szeretett csinálni, sosem érte be kevesebbel. Elmondása szerint az ember ? mint a szív dolgaival kapcsolatban általában ? pontosan tudja, hogy épp azt a munkát végzi-e, amibe szerelmes vagy sem; amennyiben a válasz nemleges, fel kell állni és kutatni tovább.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Ezt teszi az aggyal a mobilfüggőségA koronavírus miatt állt le a Samsung egyik gyáraÜzent a Google az új Huawei-mobilok tulajdonosainak
folytatás

Legkedveltebb hírek
Olvasóink közül többen is felhívták figyelmünket egy neten keringő levélre, amiben Prof
2020-03-28 21:11:03 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Egyre több, az egészségügytől távoli cég kezdett szájmaszkok gyártásába
2020-03-28 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A hétvége folyamán több olvasónk is jelezte, hogy a böngészőjük egy gyanús nyereményjáték-oldalra irányította át őket netezés közben
2020-03-28 15:15:08 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Ehhez hasonló, különleges történelmi kérdések százai várják Önt és társait a Múlt-kor történelmi magazin egyedi fejlesztésű, kvízalapú társasjátékában
2020-03-28 13:23:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Kínai kutatók eredményei szerint a Csinghaj-tibeti-fennsíkon 5200 éve élt ősi populációnak része van a modern tibetiek genetika örökségében
2020-03-28 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Múlt-kor elhozta Önöknek a hét legkevésbé előnyös fizimiskával, ám annál nagyobb hatalommal rendelkező uralkodót, a mélyére ástunk a furcsa módon kora egyik férfibálványának számító Hitler szerelmi kapcsolatainak, valamint végigvettük az orvostudomány halál felett aratott nagy győzelmeit
2020-03-28 11:42:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez