Balhét robbantottak ki a romantikus művészek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Balhét robbantottak ki a romantikus művészek

Az 1802-es születésű Victor Hugo 1830-ban ifjú kora ellenére már a romantikus mozgalom egyik vezéralakja volt, saját irodalmi körrel is rendelkezett ? ennek tagja volt például Balzac ?, amelyhez sok, már a legújabb generációhoz tartozó ifjú és radikális művészpalánta is csatlakozott. Hugo 1828-ban egy híres kurtizánról írt Marion de Lorme című darabját betiltotta a cenzúra, így következő, a XVI. századi spanyol udvarban játszódó, Hernani című művét már a bemutató előtt nagy várakozás előzte meg.

Skalpokra vágytak az ifjak

A szerző viszont a lehető legnagyobb hatás ? és anyagi haszon ? kedvéért egy akciót is szervezett a 190 éve, 1830. február 25-én a Comédie-Française-ben tartott bemutatóra. Támogatói és rajongói között rengeteg ingyenjegyet osztott szét, és a radikális művészvilág színe-java (például Gérard de Nerval, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Honoré de Balzac és még sorolhatnánk) órákkal az előadás kezdete előtt megszállta a nézőteret. Az Hugót idézve ?hosszú hajú, szakállas, mindenféle, csak pont nem a bevett divatnak megfelelő ruhákat viselő? tömeg üvöltözve, szemetelve, a magukkal hozott ételt és italt fogyasztva várta az úri közönség megjelenését, amelynek tagjai kellően el is borzadtak a látványtól és a szagoktól, amikor hét óra előtt beszállingóztak a helyeikre.

Az Hernani csatája. Forrás: Wikipedia

A feszültség kézzel fogható volt, a két tábor valódi gyűlölettel méregette egymást: ?Voltak közöttünk fiatal költők, festők, szobrászok ? mindenki fiatal volt akkor! lelkes és hittel teli, készen arra, hogy győzzön vagy meghaljon a nagy irodalmi csatában? Igen, hidegvérrel néztük a lárvaarcú, elmaradott gondolkodású urakat, a művészet, az ideálok, a szabadság és a költészet ellenségeit, akik az öregkori debilitástól remegő kézzel akarták elzárni a jövő kapuját. ? Skalpokra vágytunk, de tudtuk, hogy csak parókákat szereztünk volna?? ? emlékezett vissza Gautier.

Botrányok, verekedések

A később csak az ?Hernani csatája? néven emlegetett eseményen kisebb dulakodáson kívül nem került sor tettlegességre, de a romantikus dráma az újságoknak, a szalonoknak és az utca népének is hónapokra témát biztosított. A darabot a szerző hívei harsányan végigéljenezték, elnyomva a klasszicizmushoz húzó ellentábor fújolását és morgását, Hugo pedig már a szünetben jó pénzért adta el a kiadási jogokat.

Az Hernani előadásait még jó darabig botrányok kísérték, a lesújtó kritikák ellensúlyozására ugyanis Hugo hívei folytatták a rokonszenvtüntetést, verekedésre, a rendőrség beavatkozására is sor került. A szerzőt fenyegetések árasztották el, rajongói önkéntes testőrként kísérték az utcán, de az áttörés megtörtént, a romantika ? persze bőven nem csak Hugo és az Hernani hatására ? a következő időkben a francia és európai művészet vezető irányzatává vált.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Wöller polgármester egyre nehezebben viseli a családja okozta nyüzsgést
2020-03-31 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy férfi szép összeget ajánl fel Áronnak, ha előre veszi a sorban
2020-03-31 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Bruce Willis, Dwayne "The Rock" Johnson, Channing Tatum, Jonathan Pryc
2020-03-31 02:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Fodrászszékek / szennyvízszivattyúk / bimini vászontetők 
2020-03-31 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Öntöttvas kályhák / ultrakönnyű légi járművek / hókotrók 
2020-03-31 01:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Thomas Kretschmann, Tere
2020-03-31 01:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez