Ezért vigyázzon a facebookos kvízekkel

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért vigyázzon a facebookos kvízekkel

Milyen pizza vagy? Melyik híresség lenne a tökéletes párod? A Cambridge Analytica botránya és a kiberbiztonsági szakértők és a bűnüldözés figyelmeztetései ellenére az ilyen jellegű kvízek továbbra is népszerűek a közösségi hálózatokon, írja közleményében a NordVPN biztonsági cég.

Tavaly év végén a Sutton Rendőrkapitányság Massachusettsben figyelmeztetést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy az ilyen szórakoztató tesztek személyes adatokat tehetnek elérhetővé a csalók számára. A legfrissebb hírek arról számolnak be, hogy két ukrán hacker kvíz használatával szerzett meg privát facebookos adatokat a felhasználóktól. A látszólag ártatlan játékok használatával a kiberbűnözőknek sikerült átvenniük a felhasználók böngészőinek irányítását, hozzáférhettek személyes adataikhoz a közösségi oldalon, és megtekinthették a barátok listáját.

A közösségi médiás kvízek, amelyek különösen népszerűek a Facebookon, teljesen ártalmatlannak tűnhetnek. Az ostoba kérdések azonban sokkal többet takarhatnak, mint gondolnánk. A hackerek és egyéb sötét internetes személyek nemcsak az érzékeny adataidhoz, hanem a családod és a barátaid információihoz is hozzáférhetnek?

– fejtette ki a jelenséggel kapcsolatban Daniel Markuson, a NordVPN munkatársa.

A NordVPN digitális adatvédelmi szakértője szerint sokan még mindig azt gondolják, hogy ők nem annyira fontosak, hogy kémkedjenek utánuk vagy nyomon kövessék őket. Ezért továbbra is részt vesznek ezekben a játékokban, noha tudják, hogy a kvízeknek egy része érzékeny adatok gyűjtésére szolgál.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögöttSosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

?Az emberek általában nem törődnek a célzott hirdetésekkel vagy a végeláthatatlan e-mail figyelmeztetésekkel. A személyes adatok és a közösségi körökből származó adatok azonban mindenféle egyéb célra használhatók. Az üzenetek témái változatosak, ruházati márkától az elnökválasztási kampányig terjedhetnek, melyek célja a szavazás befolyásolása?- magyarázza az adatvédelmi szakértő.

Az érzékeny információkat nem csak maguk az emberek oszthatják meg, hanem barátaik és családtagjaik is. Amikor a felhasználó kitölt egy kvízt, gyakran megtörténik, hogy kiszolgáltatja a közösségi médiában szereplő kapcsolatainak profiljait a kvíz létrehozói számára. A több adatpont lehetővé teszi az emberek tetszés és nem tetszés szerinti felosztását – ez pontosabban célzott hirdetéseket és egyéb információkat eredményez.

Mire figyeljünk?

Annak ellenére, hogy nem minden közösségi média kvíz alattomos szándéka az érzékeny adatok megszerzése, a szakértő óvatosságra int, és az alábbiakat tanácsolja a csalás és adatvesztés elkerülésére:

Legyünk szkeptikusak, és hagyjunk fel a facebookos kvízjátékokkal! Az életünket vélhetően nem fogja megváltoztatni az információ, hogy milyen pizzák vagyunk, vagy ki a celeb párunk. Amennyiben mégis nagyon kíváncsiak lennénk, derítsük ki, kik készítetté a kvízt! Noha nem mindegyik kvíz él vissza az adatokkal, nézzük meg a szolgáltatás feltételeit, és tájékozódjunk arról, miként használják fel a begyűjtött adatainkat. Legyünk tudatosak az adataink megosztásakor! Kvíz kitöltésekor, új alkalmazás telepítésekor és saját fióknak a közösségi médiával történő összekötésekor mindig ellenőrizzük, hogy milyen profiladatokat kérnek. Némelyik megengedi ezeknek az adatoknak a szerkesztését is, és csak az általunk kiválasztott adatokat osztja meg. Kizárólag azokkal lépjünk kapcsolatba, akiket ismerünk! Még ha kerüljük is a közösségi médiás játékokat, a kapcsolataink megoszthatják adatainkat, amikor kvízt töltenek ki. Bizonyos kvízjátékok megkövetelik a játékos baráti listája és a profilban szereplő összes nyilvános adat megosztását. Amennyiben a baráti listánk hosszú, beleértve azokat a személyeket is, akiket nem ismerünk, vagy akár a hamis fiókokat, nagyobb rá az esély, hogy egyesek felelőtlenül osztják meg az adatainkat. Tekintük át az adatvédelmi beállításokat, és módosítsuk azokat! A legtöbb közösségi média platform olyan beállítási lehetőségeket nyújt, amelyek általában alapértelmezés szerint nem elérhetők, ezért a kívánt módosítási lehetőségeket engedélyezni kell. Az olyan személyes információkat, mint a telefonszám, vagy cím, nem ajánlott közzétenni. Soha ne válaszoljunk az általános biztonsági kérdésekre! Bizonyos kvízjátékok rákérdeznek a lánykori névre (vagy az anya lánykori nevére), az első kisállat nevére, az utca nevére, ahol felnőttél stb. Ezek gyakran biztonsági kérdésekként jelszavak visszaállításához is használatosak.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Azonnal frissítsen, ha Google Chrome-ot használ!Elkészült a pornós TikTokÚj Start menüt kap a Windows 10
folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy személyautó lesodródott az útról, és a vasúti sínekre zuhant
2020-04-04 22:27:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ugyanakkor jó hír, hogy a növekedés lassú csökkenést mutat ? tette hozzá
2020-04-04 21:57:22 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Megvan az új típusú koronavírus lehetséges ellenszere ? állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában
2020-04-04 21:52:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
?Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el? ? közölték
2020-04-04 21:42:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
?A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatásról
2020-04-04 21:37:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy durva vagyok a barátnőmmel, fáj neki amikor együtt vagyunk és benne vagyok
2020-04-04 21:31:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez