Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezet be a kormány

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezet be a kormány

Orbán Viktor, miniszterelnök a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy március 28. és április 11. között kijárási korlátozást rendelnek el. 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a két hétre szóló intézkedést rögzítő rendeletet már alá is írta, ami pontosan meghatározza majd azokat az okokat, kivételeket, amelyek alapján ki lehet menni otthonról. Az alapos indokok közt lesz például az, hogy továbbra is gyerekeket be lehet vinni az iskolákba, ha szülő nem tudja megoldani a felügyeletét.

A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül majd, ez ötezer forint feletti, akár 50 ezer forintos büntetéssel is sújtható.

Ugyanakkor a miniszterelnök hangsúlyozta:

nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kel az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés.

Orbán Viktor kiemelte azt is, nem kijárási tilalomról van szó, de azért szigorú a szabályozás. Mint mondta, nemzetközi példák alapján hozták meg a döntést. A bajor példát vették alapul, ám annál egy kicsit szigorúbb szabályokat hoztak.

Ennek fontos része lesz, hogy az időseket és a fiatalokat el kell választani egymástól. így például napközben 9 és 12 óra között az idős korosztály látogathatja az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. Ezzel várhatóan még inkább csökken a kontaktusok száma.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az eddigi korlátozások eredményesek voltak. Mint mondta, a járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére. Hozzátette:

A magyarok fegyelmezetten a társalmi érintkezések méretét tizedére csökkentették. Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor egy légy sem repülhet ki.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

folytatás

Legkedveltebb hírek
Martin Gruber készen áll az új életre. Miután kapcsolatait rendezte egy kis lakásba költöz
2020-05-30 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból
2020-05-30 22:03:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Zenebutik Gálában a Zenebutik csatorna sztárjai a legnagyobb slágereiket éneklik
2020-05-30 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Bár a koronavírus-járvány elleni védekezés eddig sikeres volt, a járványveszély még nem múlt el, ezért fenn kell tartani a járványügyi készültséget ? mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett kormányinfó plusz tájékoztatón
2020-05-30 21:43:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A járvány miatt tavasz óta az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált
2020-05-30 21:43:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez