Koronavírus: veszélyesek a háziállataink?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Koronavírus: veszélyesek a háziállataink?

Milliókat érintő fontos témában jelentkezett hiánypótló információkkal Dr. Kemenesi Gábor nemrég megosztott videóüzenetében: a háziállatok, elsősorban kutyák, macskák megfertőződhetnek-e az új koronavírussal, illetve átadhatják-e azt a környezetükben élő embereknek.

A szakember a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. Kemenesi Gábor volt az a kutató, akinek vezetésével magyar beteg garatváladékából elsőként határozták meg a az új koronavírus teljes genetikai kódját. Mostani bejelentésének lényege pedig:

Nem, nem kell félni kutyáktól, macskáktól, hörcsögöktől, nem tudnak minket megfertőzni a SARS-CoV-2-vel.

Esélytelen, hogy megfertőzzön

Léteznek kutyákra és macskákra veszélyt jelentő koronavírusok, ám hogy ezek emberre jussanak, annak gyakorlatilag zéró az esélye, egyáltalán nem ismerünk rá példát sem a közelmúltból, sem a háziasításuk óta eltelt évezredekből. De maradjunk az új koronavírusnál, hivatalos nevén a SARS-CoV-2-nél. ?Extrém kicsi a valószínűsége, hogy ezzel kutya vagy macska megfertőződjön? ? emeli ki a virológus. Maradjunk a kutyáknál.

Legjobb barátainknak van olyan receptora, mint nekünk, az úgynevezett ACE2-es receptor ugyanakkor a szerkezete picit más: megvan ugyan a kötőaffinitása a vírushoz, viszont ez rendkívül alacsony, sokkal többre lenne szükség ahhoz, hogy egy vírust az eb ürítsen (azaz fertőzőképes is legyen) vagy egyáltalán megbetegítse az állatot. Vagyis:

Gyakorlatilag zérus az esélye, hogy az új koronavírus a kutyában fertőzést okozzon, szaporodjon, és a kutya ezt tovább is adja

? fogalmaz Kemenesi Gábor. Hozzáteszi, a ?régi? SARS-nál egy-két esetet leírtak, amikor valamilyen defektes szaporodást mutatott ebekben, de az új koronavírusnál ezt egyelőre kizárhatjuk.

Hogyan jut mégis állatról emberre?

A koronavírusok hatalmas víruscsaládot alkotnak, rendkívüli a diverzitásuk lábas jószágoktól rágcsálókon át a denevérekig. Kutyákban, macskákban, emberekben, nagyon sokféle, evolúciósan különböző koronavírus található. Jogos a kérdés, mi kell ahhoz, hogy embert is fertőzzön az állati eredetű koronavírus? A válasz egy szóban: emberi tevékenység. Az eddigi két, magas patogenitású emberi koronavírus példájából kiindulva egy köztes gazdára is ?szükség van?. A SARS-nál ez volt a cibetmacska, a MERS-nél a teve, a mostaninál egyelőre nem tudjuk, jó eséllyel a tobzoska.

Az emberi aktivitás és térnyerés a bolygón mára extrém mértékűvé vált, és ez önmagában olyan helyzeteket szül, ami a koronavírusok létezésének elmúlt 50 ezer éve alatt nem álltak fenn. Például a nagy piacok olyan állatok tömegeivel, amelyek a természetben nem találkoznak.

Mi magunk teremtjük meg a lehetőségét, hogy egy egyébként több tízezer éve létező vírus képes gazdát váltani, faji határokat áttörni.

Mondjuk denevérről átugrani egy köztes gazdára, ott tovább mutálódni, tovább változni, mígnem létrejön a már emberről emberre terjedő változata, és új emberi koronavírusként kell rá tekinteni. Háziállatok esetében ismét hangsúlyozni lehet: emberi koronavírus, nem kell félni, hogy kutya, macska elkapja, netán ?visszafertőz?.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból
2020-05-30 22:03:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Bár a koronavírus-járvány elleni védekezés eddig sikeres volt, a járványveszély még nem múlt el, ezért fenn kell tartani a járványügyi készültséget ? mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett kormányinfó plusz tájékoztatón
2020-05-30 21:43:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A járvány miatt tavasz óta az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált
2020-05-30 21:43:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az olasz Fabio Fognini megpróbája okosan kihasználni a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenőt és úgy döntött, megműtteti magát
2020-05-30 21:39:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez