Akár kétszázezer magyar is elveszítheti a munkáját a koronavírus maitt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Akár kétszázezer magyar is elveszítheti a munkáját a koronavírus maitt

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint korábban nem tapasztalt jelenség figyelhető meg a munkaerőpiacon a koronavírus okozta a válság miatt. Rolek Ferenc a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy szinte azonnal megrohamozták a régóta betöltésre váró álláshelyeket olyan alkalmazottak is, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de foglalkoztatójuk átmenetileg nem tud munkát adni, így bért fizetni. Ők elsősorban abban érdekeltek, hogy jövedelemhez jussanak a járvány végéig vagy a munkahelyük újraindulásáig, amikor visszatérhetnek eredeti pozíciójukba.

Rolek Ferenc jelezte, egyelőre nem minden ágazatot ért el a járvány okozta krízis, sok területen még mindig jellemző a munkaerőhiány. Ráadásul többek között a szállítási és raktározási területen jelentősen megnőtt az új munkaerő iránti kereslet, mivel az online vásárlások meredek emelkedése ­miatt több emberre van szükség.

Az alelnök szerint sokan veszíthetik el a munkájukat:

Száz-, de akár kétszázezer ember veszítheti el állását rövid távon, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítunk, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Ha gyorsan visszaáll a stabilitás, akkor elérhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerinti négyszázalékos munkanélküliséggel záródjon az idei év ? mondta Rolek.

Arról, hogy máris milyen mélyen érinti a magyarokat a válság személyes történek alapján írtunk:

A férjemet kirúgták, én itthon vagyok a babával ? elbocsátási hullám a koronavírus miattNéhány példán keresztül mutatjuk be, milyen széles körben és mennyire mélyen érinti máris a magyar embereket a válság. ?Az egyetemistákért aggódunk? Könyörgöm, én meg éhen fogok halni!?Rengeteg pénztől esnek el a kulturális és szórakoztató szektor dolgozói. Sokan a teljes bevételüktől. Senki nem tudja, meddig tarthat ez az időszak.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI / Szalai Eszter

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Daniel Radcliffe, Jessica Brown Findlay, Bronson Webb, James McAvoy, D
2020-05-29 01:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Pénzt vagy éveket!-ben a 10 millió forintos nyereményért minden adásban egy-egy sztárpáros játszik, akiknek semmi más feladatuk nincs, mint kitalálni az eléjük állított civil játékosok életkorát
2020-05-29 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Jeremy Sisto, Sarah Wayne Callies, Javier Botet, Sofia Rosinsky, Suchi
2020-05-29 00:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Brúnó kideríti, hogy Dorina volt Petra anyjának a kezelőorvosa
2020-05-29 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez