Szaporodási izgalom: autókat, ablakokat támadnak a madarak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szaporodási izgalom: autókat, ablakokat támadnak a madarak

Világszerte, így Magyarországon is rendszeresen megfigyelnek ? elsősorban tavasszal ? autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, amelyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket a mesterséges objektumokat. Ezekben az esetekben ? függetlenül az érintett madarak csoportbeli hovatartozásától ? nagyon sok a közös vonás, melyek egyben magyarázattal is szolgálnak a viselkedésre.

A jelenség hátterében a madaraknak a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet ?tükörkép-szennyező? hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre ? derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található tájékoztatóból.

Civilizációs ártalom

A nyugodt víztükörben ivás közben tükröződő ?ellenség? legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb, akár percekig tartó elsimulásáig nem is tér vissza, így a madár néhány perc alatt megnyugszik. Ezt mutatja be Orbán Zoltán, az MME szóvivőjének videója egy karvaly főszereplésével:

A mesterséges tükröződő felületek képe viszont stabil, a tükörkép ezeknél nem legyőzhető, ami a madarakból elhúzódó támadó viselkedést válthat ki. Itt éppen egy balkáni fakopáncsból, ezt a felvételt is Orbán Zoltán készítette.

Szaporodási izgalom

Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket.

Ilyenkor a fészkelőhely ?tulajdonosa? nem egy helyben üldögélve énekel, hanem a revírt körberepülve, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét, amihez a magaslati pontok, például a parkoló autók különösen vonzó helyet kínálnak.

Ha ez történetesen egy sötét színű, metálfényezésű jármű, melyben a madár megláthatja a saját tükörképét, vagy megpillantja magát az autó visszapillantó tükrében, ablaküvegében, akkor elkezdődhet az akár napokig, naponta több órán át tartó harc a saját tükörképével. így néz ki egy hím házi veréb küzdelme a tükörképe ellen Budapest-Rákoshegyen (Videó: Huszár Imre):

Életveszélyes lehet a fantomharc

A viselkedés leggyakoribb kiváltója az autók visszapillantó tükre és hátsó szélvédője, de a madarakat bármilyen tükröződő felület (például ablakok), és természetesen a számukra hozzáférhető helyre kitett tükör is megtréfálhatja.

Bármilyen jópofának tűnjenek is ezek az ?erőlködő? madarak, a vizuális környezetszennyezés könnyen veszélyessé válhat a számukra, mert a tükörképükkel vívott sokórás, mániákus, teljesen természetellenes harc során az ?ellenség? soha nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő ?fajtárs? támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Hogy mit tehetünk a madarak védelmében, az ablakok megóvása és nem utolsó sorban az órákon át tartó, zajos kopogtatás ellen, arra az MME cikkében talál praktikus, gyakorlati tanácsokat.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jean Mayet / Biosphoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
A tűzoltók szerint hűtők égnek.
2020-06-05 18:12:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A játékosok kiszaladtak a szurkolók közé, pedig nem lett volna szabad nekik
2020-06-05 17:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az országgyűlési képviselők annak a kormányrendeletnek a megsemmisítését kérték, amely a koronavírus-járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól
2020-06-05 17:36:19 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A bíróság három hónappal meghosszabbítaná Szilágyi István fiának letartóztatását
2020-06-05 17:28:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Új térképen lehet követni a megbetegedettek arányát
2020-06-05 17:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kezdetben példásan védekező országban elszabadulni látszik a járvány, a rendelkezésre álló lélegeztetőgép-kapacitás kilencven százalékát használják épp és a helyzet romlik
2020-06-05 17:04:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez