Amerikában engedélyezték a malária elleni gyógyszerek alkalmazását a koronavírus ellen

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amerikában engedélyezték a malária elleni gyógyszerek alkalmazását a koronavírus ellen

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus kezelésére.

Donald Trump elnök a vasárnap esti sajtókonferenciáján jelentette be, hogy a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban, a járvány egyik gócpontjában.

A hatóság felszabadította a stratégiai készletet, és amennyiben nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

Az egészségügyért felelős szövetségi minisztérium közleményben tudatta, hogy a németországi székhelyű Sandoz gyógyszergyár harmincmillió adag, a német Bayer pedig egymillió adag hidroxiklorokint szándékozik átadni az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek. A minisztérium ezen kívül finanszírozza két további, forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a Covid-19 esetleges kezelésére.

A vitatott, de egyes esetekben jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Trump elnök még vasárnap úgy fogalmazott:

Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem.

A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

Hazánk egyébként az egyik legnagyobb exportőre volt a hidroxiklorokin-szulfátnak a közelmúltig, a Világgazdaság cikke szerint akár több mint kétmillió, koronavírusos beteg kezeléséhez elegendő gyógyszert is elő lehet állítani Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt a lakosság védelmére és a gyógyszerellátás biztosítására hivatkozva a kormány leállította az anyag kereskedelmét, így azt tilos kivinni az országból.

Kiemelt kép: hidroxiklorokin tartalmú gyógyszer Franciaországban. Fotó: Chesnot/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Gyógyszerészi Kamara elnöke a döntéshozók helyett kért elnézést tőlük, amiért indokolás nélkül lekerültek a listáról
2020-06-06 08:59:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
23-28 fok lesz szombaton és estére is csak 21 fokra hűl le a levegő
2020-06-06 08:42:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább a betegség, Indiában pedig felívelőben van a járványgörbe
2020-06-06 08:39:21 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 6. (Külföld)
2020-06-06 08:28:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A határátkelő kilépő oldalán egyórás a várakozás
2020-06-06 08:04:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez