Csökkentené a polgármesterek hatáskörét, eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat a kormány

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Csökkentené a polgármesterek hatáskörét, eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat a kormány

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány hétfőn a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit.

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Botrány is lett abból, hogy egyes polgármesterek elkezdtek élni ezzel a lehetőséggel, Komló fideszes polgármestere például egyedül fogadta el a város költségvetését, de a nagykanizsai polgármester is erre a szabályra hivatkozva oldotta fel a maga javára a hónapok óta tartó politikai patthelyzetet.

A veszélyhelyzet hirtelen helyi diktátort csinál a polgármesterekbőlA katasztrófavédelmi törvény alapján a képviselő-testületek jogköreit a polgármester gyakorolhatja. Több fővárosi kerület a kormányhivatal iránymutatását várja.

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester sem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, igaz, döntéseiről egyeztetett a frakciókkal, így a Fidesszel is.

A kormány most benyújtott javaslata a polgármesterek döntési jogkörét a megyei és fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné. A védelmi bizottság a javaslatról öt napon belül köteles dönteni, a határidő jogvesztő.

Mindez viszont jelentősen korlátozza a polgármesterek döntési szabadságát, ráadásul egy nem választott testület javára. A megyei, illetve a fővárosi védelmi bizottság elnöke ugyanis a kabinet által kinevezett kormánymegbízott, szakmai elnökhelyettese pedig a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője. A bizottság tagja a megyei közgyűlés elnöke, a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a bizottság illetékességi területén működő rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.

A törvény elfogadása kezelhetetlen helyzetet okozna, különösen a fővárosban, a védelmi bizottság ugyanis belefulladhat a döntéshozatalba, ha 23 kerület és a főváros ügyeiben kell  határoznia. Ráadásul a törvény azt sem részletezi, hogy milyen szempontokat vizsgálva. Sőt a jogszabály jogorvoslati lehetőséget sem kínál a többségében katonák, rendőrök és népegészségügyi szakemberek alkotta védelmi bizottság döntésével szemben.

A kormány emellett azt is javasolja, hogy a városligeti múzeumi negyed beruházás minősüljön kiemelten közérdekűnek. A törvényjavaslat egyúttal kimondaná, hogy a Városligetben a főváros által kihirdetett változtatási tilalmat nem kell alkalmazni ? márpedig a főváros ezzel próbálta elejét venni a további, nem kívánt építkezéseknek.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy idős asszonyt fosztott ki a tettes.
2021-07-27 11:06:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez