Több mint ötvenféle rákot szűr egy egyszerű vérvizsgálat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több mint ötvenféle rákot szűr egy egyszerű vérvizsgálat

Brit és amerikai tudósoknak sikerült olyan, vérrel végezhető tesztet gyártaniuk, amely képes több mint ötven rákféle jelenlétét érzékelni – írja a Science Alert.

Régóta tudni, hogy a rák korai felfedezése életeket menthet, ezért nagyon fontos, hogy szakértők olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel minél hamarabb fel lehet ismerni a szervezetben jelentkező kórt. A Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói szerint még mindig nem tökéletes az általuk kifejlesztett, mesterséges intelligenciát használó módszer, de 6689 darab vérmintán végzett vizsgálatuk már nagyon meggyőző eredményt mutatott.

Kép: Getty Images

A rákkutatásban a fals pozitív esetek is gyakoriak, amelyek – azon túl, hogy a frászt hozzák a betegre – hosszú és költséges vizsgálatokhoz is vezethetnek, ráadásul teljesen feleslegesen. A vérteszt egyelőre ebben nyújtja a szinte teljes bizonyosságot: a pozitív eredmények több mint 99 százaléka volt sikeres, azaz annak, akinek a vérteszt rákot mutatott ki a szervezetében, valóban jelen volt a betegség. A fals negatívok azonban egyelőre még mindig viszonylag gyakoriak: a teszt 44 százalékban volt sikeres több mint ötvenféle rákfajta kimutatásában, köztük voltak különösen veszélyesek és agresszívek is.

Az észlelés annál sikeresebb volt, minél előrehaladottabb állapotban volt a beteg: 18 százalékos sikerrátával dolgozott a korai stádiumú, több mint 90 százalékos sikerrátával a magasabb stádiumú betegek esetében.

A teszt egyébként mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a vérben keringő kis DNS-töredékeket, és különbözteti meg azokat, amelyek tumortól származhattak. Ebben az esetben az algoritmus azt is figyeli, hogy melyik DNS-töredék származik metilezett DNS-szakaszból – ez különbözteti meg ugyanis azt, hogy a gén aktivitásra vagy inaktivitásra van programozva a sejten belül.

A mesterséges intelligencia azt is meg tudta mondani, hogy melyik DNS-mintázat milyen rákra utal.

A DNS-metiláció azért is hoz pontosabb eredményt, mint a DNS-szekvenálás, legalább is a rákkutatásban, mert nemcsak a tumor fajtáját, hanem annak helyét is meg lehet állapítani belőle. A felfedezett rákos megbetegedések 90 százalékában sikerült az algoritmusnak megtalálnia, hogy hol van pontosan a tumor a testben.

A teszt még mindig gyerekcipőben jár, és finomhangolni kell, hogy tökéletesen működjön, de fontos lépés lehet a rákkutatás hatékonyabbá tételéhez vezető úton.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei A koronavírus-járvány miatt sok idősnek bezárult a világÉvekkel a tünetek megjelenése előtt észlelhető lehet az Alzheimer-kórKoronavírus: a korai védekezés százezreket mentett meg Kínában
folytatás

Legkedveltebb hírek
Tink roncsdarabokat aggat magára, amitől egészen gorcs-szerűvé válik
2020-06-02 16:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az LMP képviselője szerint figyelmen kívül hagyják a tó természetes ökoszisztémáját
2020-06-02 16:04:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Alejandra bulit szervez Nadiának. Benjamin első látásra beleszeret Julietába, de a lány nem ked
2020-06-02 16:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A polgármester kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával, közölte a párt
2020-06-02 15:58:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Adás előtt: Dave-nek rajongók ezrei drukkoltak, hogy valóra váltsa az álmát, ami sikerült is neki
2020-06-02 15:53:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adás előtt: Az Exatlon Hungary női Bajnoka több mint 5 hónapot töltött a Dominikai Köztársaságban
2020-06-02 15:52:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez