?Sokan félretették azt a nézetüket, hogy ez csak egy szar játék”

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
?Sokan félretették azt a nézetüket, hogy ez csak egy szar játék”

A koronavírus-járvány elterjedésével gyakorlatilag megállt az élet a bolygónkon. Aki csak teheti, saját otthonában van karanténban, csak a legszükségesebb esetben megy ki az utcára élelmiszerért, gyógyszerért. Nincs ez másképp a sportolókkal sem, akik próbálnak otthon kondiban maradni, de versenyre vagy mérkőzésre egyelőre nincs kilátásuk a közeljövőben.

A nemzetközi versenyeket egyesével kellett elhalasztani vagy lefújni. Nem úszta meg egyetlen sportág vagy torna sem:

a rangos teniszverseny, a Roland Garros épp úgy elmarad, mint a kézilabda Bajnokok Ligájának döntője, vagy a futball Európa-bajnokság, vagy a legnagyobb ellenállást mutató, nyárra tervezett tokiói olimpia. Eldőlt, hogy elhalasztják a tokiói olimpiátA foci-Eb után a nyár másik nagy sporteseményét is eltolták egy évvel.

Egyetlen sportélmény maradt, amit karanténban, egymástól külön is kényelmesen lehet űzni: az e-sport. Ez az a versengés, amiben mindenki otthonról vehet részt, ráadásul nincs korlátozva a nézőszám sem, hiszen online követhető minden. Mivel jelenleg ? szinte ? mindenki otthon van, az e-sport lett a nagybetűs sportélmény.

Még egy nagy lökés a fejlődő iparágnak

A virtuális versengés persze nem egy gyerekcipőben járó kezdeményezés, már jó ideje rendkívül komoly iparággá nőtte ki magát. A különböző tornák között akadnak hagyományos sportágakból készült játékok, mint a foci vagy az autóversenyzés, de emellett akad verseny lövöldözős játékoknak, mobához, stratégiákhoz, verekedős programoknak, sőt kártyajátékoknak is. Rohamos tempóban növekszik az e-sport népszerűsége, 2019 végére az iparág 1 milliárd dollár feletti bevételt termelt, és vannak országok, ahol népszerűbb, mint a hagyományos sport.

Hazánkban is folyamatos az előretörés, a Magyar Sportújságírók Szövetsége az Év sportolója díj keretében 2020-ban először jutalmazott e-sportolót is, sőt a hivatásos szimulátoros autóversenyző, Bereznay Dániel is többször szerepelt az M4 Sport aktuális műsoraiban. A 19 éves e-sportoló bizonyított is vasárnap: a Forma?1-es szezont pótló virtuális bahreini futam előtt időmérőt, majd futamot is nyert.

A virtuális bahreini futam roncsderbire jobban hasonlított, mint Forma-1-es versenyreLezajlott az első virtuális futam, a nézőszám óriási volt, a versenyzés színvonala már kevésbé, de a szórakoztató faktor nem hiányzott.

Ha pedig szóba került a virtuális futam, a profi F1-es pilótákkal és egyéb sportolókkal, újságírókkal tarkított mezőny rengeteg nézőt vonzott.

a Forma-1 hivatalos YouTube-oldalán több mint 150 ezren nézték a versenyt, a videójátékok streamelésére szakosodott Twitch-en a Forma-1 oldalán 61 ezren, Lando Norris saját csatornáján 95 ezren, a kevésbé ismert versenyzők közvetítéseit további tízezrek nézték, az F1 Facebook-oldalán további 15 ezer néző volt. ?Sokan félretették azt a nézetüket, hogy ez csak egy szar játék”

Igény tehát egyértelműen van az e-sportra, a sportínségben pedig további hatalmas lökést kapott az iparág. Ennek külföldön és itthon is érezni a hatását. Az egyik legerősebb európai csapatnak számító magyar efutball-válogatott egyik vezetője, Poór Tamás szerint az emberek ezzel pótolják a meccsélményt.

Két hete indult a bajnokság új szezonja, és több mint 10 új csapat adta le a nevezését, ami nagyjából 150 új játékost jelent. Mivel szinte semmi más sporthír nincsen, mindenki elkezdett ezzel foglalkozni. Tévék, rádiók, újságok kerestek meg bennünket, és ezzel együtt a nézőszámok is megemelkedtek. Pont jókor is jött, mivel Eb-t nyert az U21-es válogatott, amivel még több figyelem összpontosul az e-sportra és a FIFA-ra

? mondta honlapunknak a kapitány.

Poór az MTK e-futballcsapatának vezetője is, egyben a válogatottal is ő foglalkozik. Az U21-es válogatott, azaz e-futballban a B csapat 2018-ban harmadik lett, egy évvel később pedig meg is nyerte a tornát a gárda. A bronzérem kapcsán és a magyar bajnokság hátteréről korábban már beszélt nekünk, most azonban sosem látott érdeklődést tapasztal.

Egy futballvilág, ahol Magyarország az élmezőnybe tartozikMiközben a magyar labdarúgó-válogatott lejtmenetben van, egy alternatív világban az európai élmezőnybe tartozunk. Bemutatjuk milyen is ez a világ a színfalak mögött.

?Úgy fogtuk fel ezt a helyzetet, hogy ez a nagy kiugrási lehetőség, és ez beigazolódni látszik. Úgy tűnik, hogy a szurkolók és a futballszeretők ezzel pótolják a stadionba járást, a meccsnézést. Itt igazából az a kulcs, hogy valaki hajlandó-e belenézni egy ilyen meccsbe.

Azzal nyert most sokat a mi ?sportágunk”, hogy sokan félretették azt a nézetüket, hogy ?ez csak egy szar játék?, és adtak neki egy esélyt.

A meccseink rövidek, pörgősek és emiatt élvezhetők. Szerintem aki megnéz egy meccset, és nem tetszik neki, annak mindegy, hogy van-e rendes foci vagy nincs.”

Poór Tamás szerint főleg a sportjátékok nézőszáma ugrott meg Magyarországon, ami leginkább annak köszönhető, hogy a szervezők komoly reklámokba kezdtek, mivel felismerték a vírus miatt keletkező hiánypótló jelleget. Itthon a FIFA és a Forma?1 lendült föl, a magyar focibajnokság 10 új csapata mellett az átlagos nézőszám cirka 20 százalékkal emelkedett.

A magyarokban nagyon erős a nemzeti érzés, nagyon rá tudnak kapni a bajnokságra, ha azt látják hogy a világ legjobbjai között vannak a magyarok. Egy magyar bajnoki FIFA-meccsen is például jóval többen vannak a ?virtuális lelátókon” mint egy NB I-es meccsen.

Kérdésünkre a válogatott vezetője azt is elárulta, hogy korábban is akadtak népszerű periódusok, de ezek általában egy-egy mérkőzés erejéig tartottak csupán. A mostani érdeklődés kiegyensúlyozottnak tűnik, és mivel gyorsabb, pörgősebb élmény egy hagyományos focimeccsnél, nem félnek attól, hogy eltűnnének az új nézők, játékosok.

Ahogyan az e-futballistáknál is jól látható, a virtuális sport eddig is rohamos lépésben fejlődött, de a koronavírus-járvány miatt kapott még egy hatalmas lökést. Ez pedig alighanem csak a kezdet. Az újonnan felnövő nemzedék már okostelefonokkal, konzolokkal, laptopokkal nő föl, így aztán érdeklődőbb is az ilyen jellegű kikapcsolódásra. A házi karantén ideje alatt még jobban gyökeret verhetnek az e-sportok, és bár Magyarországon kevés a hivatásos versenyző, elképzelhető, hogy pont egy ilyen különleges helyzet változtathat ezen.

A legnagyobb próbatétel talán mégis az lesz, amikor visszaáll minden a normális kerékvágásba, és mindenki mehet újra focimeccsre, Forma?1-es versenyre, ahogyan folytathatja e-sportos pályafutását is. Megfér egymás mellett a kettő kényelmesen. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz a most kontrollert ragadó játékosok számára mindez múló szeszély.

Kiemelt képen a Vitality nevű profi esport csapat játékosai: Philippe LOPEZ / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Hatalmas robbanással semmisült meg péntek este a SpaceX eddigi legmerészebb tervének nélkülözhetetlen összetevője
2020-05-29 22:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hamarosan az európai felhasználókhoz is eljut az a szoftverfrissítés, ami kiveszi a OnePlus 8 Próból az igencsak vitatott fotokróm funkciót
2020-05-29 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Azt már régóta tudjuk, hogy a Sony idén piacra dobja a PlayStation 5-öt, méghozzá valamikor ősszel, de amíg a szintén 2020-ban érkező, konkurens Xbox Series X-ről mindent tudni, addig a PS5-nek még csak a hardverspecifikációit és a kontrollerét leplezte le a Sony, azt viszont még mindig nem tudjuk, pontosan hogyan néz ki maga a konzol
2020-05-29 17:11:30 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A YouTube a jövőben fejezetekre tagolja majd a videókat, hogy megkönnyítse a tartalom fogyasztását
2020-05-29 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az indiai Mirátban egy laborsegédet ért majomtámadás, amikor koronagyanús betegektől levett mintákat vitt elemzésre
2020-05-29 16:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
103 éve, 1917. május 29-én született John F. Kennedy, 1961 és 1963 között az Egyesült Álla
2020-05-29 15:48:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez