Példátlan gazdasági visszaesést jósol az Európai Bizottság

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Példátlan gazdasági visszaesést jósol az Európai Bizottság

Nagyon súlyos, 7,7 százalékos gazdasági visszaesést vár az idei évre az Európai Bizottság a koronavírus miatti válság következtében az eurózóna 19 tagállama átlagában, amit gyors növekedés követhet majd ? közölte a brüsszeli testület a mai tavaszi előrejelzései között, amiről a Portfólió számolt be.

A dokumentum szerint az olasz gazdaság számai különösen aggasztóak, 9,5 százalékos recesszió mellett 11 GDP-arányos államháztartási hiány várható, és 158 százalékosra robban az adósságráta.

Az Európai Bizottság összefoglalója szerint a koronavírus-járvány alapjaiban rázta meg a globális és az uniós gazdaságot, és igen súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel jár. Mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések valósultak meg, ám az uniós gazdaság idén még így is példátlan mértékű recesszióra számíthat.

Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 7,5 százalékkal zsugorodik, míg 2021-ben megközelítőleg 6 százalékkal bővül. Az EU-ra és az euróövezetre vonatkozó növekedési előrejelzések a 2019. őszi gazdasági előrejelzéshez képest mintegy kilenc százalékponttal lefelé módosultak.

Az uniós gazdaságot ért sokk szimmetrikus olyan értelemben, ha úgy gondolkodunk, hogy a világjárvány az összes tagállamot érintette.

Magyarország esetében az előrejelzés hét százalékos csökkenéssel számol az idei évre, míg jövőre hat százalékos növekedéssel kalkulálnak.

Ez a jelentés az index cikke szerint jóval nagyobb visszaeséssel számol, mint a magyar kormány. Utóbbi ugyanis a kedden közölt adatok szerint 3 százalékos GDP visszaesést valószínűsít idén.

Koronavírus - Még több hír a témában ? Koronavírus: kétségbeesett küzdelem folyik a járvány gyógyszeres megfékezésére Maszkban tértek vissza a diákok az iskolákba Vuhanban Orbán Viktor fotóval üzent az érettségizőknek, hasonló posztjából már volt diplomáciai feszültség

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tíz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4220 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a kormányzati tájékoztató portál
2020-07-09 09:23:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ismeretlen agresszív algafaj fojtogatja a világ egyik legtávolabbi korallzátonyának élővilágát – írja az MTI
2020-07-09 09:20:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményben fordul a köztársasági elnökhöz
2020-07-09 09:15:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A feltételezések szerint meghalt Naya Rivera színésznő, a Glee egykori sztárja, akinek négy éves fiát egyedül találták meg egy kaliforniai tavon úszó motor
2020-07-09 08:55:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Interjút adott Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke a Magyar Nemzetnek
2020-07-09 08:42:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez