Önök lopni készülnek! Éles vita a parlamentben az önkormányzatokat megsarcoló javaslatról

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitáját bonyolították az Országgyűlés szerdai ülésén ? írja az MTI. Ez az a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. Sok esetben ellenzékivé vált önkormányzatokat hozna nagyon nehéz helyzetbe azzal, hogy bevételeik jelentős része a fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz kerülne. Ezt részletesen alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Nemcsak az ellenzéki települések, hanem a teljes önkormányzatiság rámehet Semjén javaslatáraEgyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében. 

A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt a javaslatról. Szerinte az arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből. Mint mondta, a különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén kerülhet sor, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól. Emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős gazdasági eredményeket ért el, növekedett a tőkevonzó képessége és a nemzetgazdaság teljesítőképessége. Hogy ezeket tovább növelhessék és az elért eredményeket megőrizzék, a javaslat lehetőséget biztosít, hogy különleges gazdasági övezeteket hozzanak létre, amelyekre eltérő szabályok vonatkoznak ? mutatott rá.

Az államtitkár szerint a nagyberuházások hatása túlmutat egy település határain, ezt akarják kezelni a javaslattal, mert ez olyan probléma, amelyet a rendszerváltozás óta sok önkormányzat jelzett. A változtatással a megyei önkormányzat célzottan tudja felhasználni a befolyó adóbevételeket, arányosabb forrásmegosztás lesz lehetséges a megyén belül, több település részesülhet az adóbevételből ? magyarázta. Hozzátette: ez egy lehetőség, nem kötelező egy beruházás esetében alkalmazni.

Süli János szerint Paks II. nem lesz különleges gazdasági övezetA fideszes településnek nem kell aggódnia bevételei miatt. Fidesz: fontos a gazdasági eredmények megvédése

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a 2010 óta elért gazdasági eredmények megvédése mellett a munkahelyek megőrzése és újak teremtése, és a javaslattal lehetőség nyílik a különleges gazdasági övezetek létrehozására, ami hozzájárul e célok eléréséhez. Mint mondta, a változtatás segíti a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházások gyors megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával. Hozzátette: a különleges gazdasági övezetben a beruházások a megye jelentős részére hatással vannak, ezért a települési önkormányzatok egyes feladatait a megyei önkormányzat látja át.

Jobbik: önök lopni készülnek

Dudás Róbert (Jobbik) elmondta: fontos megtalálni a megyei közgyűlések helyét, de ez nem mehet a települési önkormányzatok önrendelkezésének a kárára. Problémákat okozhat, hogy egy településen belül eltérő szabályozás érvényesülhet ? közölte.

Képviselőtársa, Z. Kárpát Dániel szerint arról szól a javaslat, hogy ?önök lopni készülnek?, forintokat csatornáznak át oda, ahol a kormány emberei dönthetnek róluk.

Az ellenzéki városvezetéseket hozzák nehéz helyzetbe, de a választók nem ezt akarták, nem azt akarták, hogy elvonják tőlük a források elosztásának lehetőségét ? fogalmazott.

MSZP: lex einstand a javaslat

A szocialista Harangozó Tamás úgy értékelt, ez a törvényjavaslat egy politikai és gazdasági furkósbot a Fidesz és a kormány kezében, egyszerű útonállás, ?hívhatjuk lex einstandnak? is.

Hozzátette: a bosszút nem a kormánypártok politikai ellenfelei fizetik meg, hanem a településen élő emberek, tőlük vesznek el pénzt, ennek következtében pedig munkahelyek, civil, szociális vagy sporttámogatások szűnhetnek meg. Rámutatott, a javaslat első paragrafusának negyedik bekezdéséből világosan kiderül, a törvény a fővárosra és a megyei jogú városokra is vonatkozik. Szóvá tette, hogy két kormánypárti országgyűlési képviselő is a megyei területfejlesztési pénzek elcsalása miatt áll büntetőeljárás alatt, most pedig ezt a rendszert akarják általánossá tenni.

Harangozó szerint az előterjesztés alaptörvény-ellenes is, mert ezek a bevételek a települési és nem a területi önkormányzatokat illetik meg. ?Ha van vér a pucájukban?, küldjék el a javaslatot előzetes normakontrollra ? mondta. Lehetne olyan javaslatot letenni az asztalra, amely helyre teszi az igazságtalanságokat, de nem ilyen törvénnyel ? közölte, sürgetve az indítvány visszavonását.

Kiemelt kép: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője felszólal a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. (MTI/Kovács Tamás)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Sok családnak költöznie kellett a szolgálati lakásából
2020-07-09 10:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Úgy vélik, hogy sematikus emberi formák vagy az elhunyt lelkének szimbolikus ábrázolásai lehettek a művészi vésetek
2020-07-09 10:06:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke telefonon egyeztetett Jens Stoltenberggel a NATO főtitkárával
2020-07-09 09:55:33 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Két idős beteg hunyt el a vírus miatt.
2020-07-09 09:53:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az együttest 12 ezer rajongója köszöntötte, de figyelmen kívül hagyták a távolságtartás követelményét és védőmaszkot sem viseltek
2020-07-09 09:40:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen
2020-07-09 09:37:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez