Magyar Hang: a Hit Gyülekezete vagyona volt, Németh Sándoré lett, a lelkész megszerezte az ATV-t

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Magyar Hang: a Hit Gyülekezete vagyona volt, Németh Sándoré lett, a lelkész megszerezte az ATV-t

Szegény hívek gazdag papja ? ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Magyar Hang Németh Sándorról a Hit Gyülekezet elnökéről. Az írás fő állítása, hogy Németh Sándor szinte láthatatlanul az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált. A cikk előzménye Bartus László Fesz lesz című, május végén nyomtatásban is megjelenő könyve, melyben a lap szerint az újságíró egy teljes fejezetet szentel annak, hogyan ?vitte haza Németh az ATV-t?.

A bonyolult cégháló miatt nem egyszerű átlátni az ügyleteket, de a Magyar Hang szerint a lényeg az, hogy az egyház tulajdonában álló vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offfshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. így vált Németh egy csapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává.

A részleteknek az Átlátszó nézett után: a lichtensteini cég az X&A Marketing and Holding Limited, mely 2020. január 9-e óta végelszámolás alatt áll. A cég 2009 és 2019 között volt tulajdonos a Hadar Gold Kft.-ben, tagsági jogviszonya azon a napon, 2019. március 29-én szűnt meg, amikor Németh Sándor magánszemélyként 60 százalékos tulajdonrészt szerzett az utóbbi vállalkozásban. A Hadar Gold Kft. 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkezik a Broadcast Projekt Kft.-ben, és a 2019. május 10-én közzétett legfrissebb alapszabály szerint ez a két cég birtokolja az ATV Zrt. részvényeit is, Németh Sándor magánszemély mellett.

A Magyar Hang cikke szerint összességében tehát kijelenthető, hogy

a lichtensteini offshore cég kiiktatásával a cégstruktúrából Németh Sándor magánszemély közvetlenül és érdekeltségein keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált.   

Az X&A Marketing and Holding Limited nevű vállalkozásnak volt egy másik magyar érdekeltsége is, az X&A Marketing Kft., melynek tulajdonosi körében 2007-től 2010-ig egy másik offshore cég, az Zug Holding AG. is megjelent, ennek kézbesítési megbízottja dr. Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje volt. 2019 márciusában aztán a liechtensteini cég kiszállt kiszállt a magyar leánycégből és ennek is Németh Sándor lett a 100 százalékos tulajdonosa. Az ügyvezető személye 2006, vagyis az alapítás óta nem változott, maradt Kovács Tamás, aki 2003 óta az ATV vezérigazgatója.

A Magyar Hang szerint kérdés, miért engedte az ATV tulajdonosa, hogy egy külföldi offshore vállalkozás 270 ,milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen a több milliárd forintos vagyon felett. A lap úgy véli, erre válasz lehet, hogy minden vállalkozásban családtag ül. Az egyházi vagyonkezelő céget a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. És most már Németh Sándor többségi tulajdona az ATV épülete, megszerezte a befolyást a televízió felett, az ATV mellet lévő négyszintes egyházi kollégium is többségében az övé.

A Magyar Hang szerint a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett, a kérdés már csak az, hogy Németh Sándornak honnan volt pénze arra, hogy megvegye az offshore cég üzletrészét.

Németh ráadásul úgy szerezte meg a televíziót, hogy az ATV részvények alapján nem is látszik többségi tulajdonosnak. De mivel a másik két cégben többségi tulajdonrészt szerzett a részvénytársaságnak is többségi tulajdonosává vált. A Magyar Hang megjegyzi, ez azért kényelmes helyzet, mert ha pénz kell, az egyház viseli a költségeket, de a profitot már bárhogy el lehet osztani.

Egy május 13-i videóban Németh arról beszélt, hogy azért volt szüksége az egyházra, mert neki nem volt pénze ? írja a Magyar Hang. A szövevényes céghálót pedig azzal magyarázta, hogy ?azért tették bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni?. Németh azt is mondta a Hit Gyülekezet oldalára felkerült videóban, hogy a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy ?befektettek néhány száz milliót a televízióba az egyház pénzéből?.

A Magyar Hang cikke emlékeztet arra, hogy a Hit Gyülekezet már több milliárdot kapott a magyar adófizetőtől az elmúlt 10 évben, és ha ebből a pénzből magánvagyon lett, az közügynek számít. Megemlítik azt is, hogy Németh Orbán Viktor jó barátja lett az évek során és állami hirdetések érkeznek a televízióhoz.

A lap küldött kérdéseket a Hit Gyülekezetének és Németh Sándornak is azzal kapcsolatban, hogy Németh mennyi jövedelmet vett fel az egyháztól, és hogyan tudta megvásárolni a cégtulajdonokat. A válasz csupán annyi volt, hogy Németh Sándor javadalmazása a hitéleti bevételekből történik, ehhez állami támogatást nem vettek igénybe, így az erre vonatkozó adatok nem nyilvánosak. Hozzátették még, hogy az egyház vagyona egyébként folyamatosan nő, majd

a lap kérdéseit a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltéséhez hasonlították.

Kiemelt kép: Berecz Valter /24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Sok családnak költöznie kellett a szolgálati lakásából
2020-07-09 10:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Úgy vélik, hogy sematikus emberi formák vagy az elhunyt lelkének szimbolikus ábrázolásai lehettek a művészi vésetek
2020-07-09 10:06:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke telefonon egyeztetett Jens Stoltenberggel a NATO főtitkárával
2020-07-09 09:55:33 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Két idős beteg hunyt el a vírus miatt.
2020-07-09 09:53:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az együttest 12 ezer rajongója köszöntötte, de figyelmen kívül hagyták a távolságtartás követelményét és védőmaszkot sem viseltek
2020-07-09 09:40:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen
2020-07-09 09:37:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez