Folyamatosan gyengül a Föld mágneses tere

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Folyamatosan gyengül a Föld mágneses tere

Afrika és Dél-Amerika között fokozatosan gyengül a Föld mágneses mezeje, ez az úgynevezett Dél-Atlanti Anomália (SAA). A jelenség régóta foglalkoztatja a kutatókat, már csak azért is, mert a folyamat bizonyos esetekben a műholdakat is megzavarja. Szakértők egy csoportja a közelmúltban az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm missziójának adatait hívta segítségül, hogy jobban megértsék az SAA-t – írja a Phys.org.

A mágneses mező elengedhetetlen a földi élet számára, ez védi az élőlényeket az űr veszélyes sugárzásaitól, illetve a Nap töltött részecskéitől. A mágneses teret főként a bolygó külső magjában található extrém forró, folyékony vas hozza létre. A mező nem statikus, ereje és iránya is változó, az északi mágneses pólus például folyamatosan vándorol.

Ez okozhatja a Föld mágneses terének titokzatos változásátAz utóbbi időkben meglepően gyorsan vándorolt bolygónk északi mágneses pólusa.

Az elmúlt 200 évben a mágneses tér a globális átlagot tekintve nagyjából 9 százalékot gyengült, az SAA-nál a folyamat különösen jól kimutatható. 1970 és 2020 között a régió mezejének minimum ereje 24 ezer nanotesláról 22 ezerre módosult, miközben az anomália növekedett, és mintegy 20 kilométer per éves sebességgel nyugati irányba indult. Az elmúlt öt évben a minimum egy újabb központja kezdett el kialakulni Afrikánál, ami arra utal, hogy az SAA idővel két részre fog válni.

A kutatók a mágneses tér vizsgálatára létrehozott Swarm műholdak adatait elemezték, hogy jobban felmérjék a folyamatot.

A dél-atlanti anomália új, keleti minimumja az elmúlt évtizedben jelent meg, az utóbbi években pedig élénken fejlődött

– mondta Jürgen Matzka, a Német Geotudományi Kutatóközpont munkatársa és a csapat tagja.

Egyes szakértők azt feltételezték, hogy a jelenség hátterében egy folyamatban lévő mágnesespólus-váltás állhat. Hasonló már többször is lezajlott a Föld története során, a becslések alapján ilyen esemény nagyjából minden 250 ezer évben egyszer történik meg.

Az anomália gyengülésének értéke ugyanakkor bőven normálisnak tekinthető. A szakértők úgy vélik, hogy az SAA a felszínen nem okozhat problémát, a műholdakra ugyanakkor veszélyt jelenthet a gyengülés.

Kiemelt kép: Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az alábbi, mesterséges intelligencia alapú alkalmazással egyedi módon emelhetjük ki a videóban szereplő személyeket, tárgyakat, ráadásul mindezt valós időben tehetjük
2020-06-07 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tudósok szerint az amerikai elnök is "hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket" tesz közzé e közösségi média oldalain, Zuckerbergnek szigorúbb policyt kéne bevezetnie az ilyesmi visszaszorítására
2020-06-07 09:11:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Azután tűnt el az adatok nagy része, hogy az elnök egy tábornokot nevezett ki egészségügyi miniszternek
2020-06-07 08:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A konfliktus egy koronavírussal kapcsolatos könyv miatt pattant ki
2020-06-07 08:26:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
?Ez nehéz napnak ígérkezik? ? mondta a legenda szerint a párizsi Gréve téren felállított vesztőhely felé tartva a XV
2020-06-07 08:17:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Több író is felháborodott, amikor az Internet Archive bejelentette, hogy a járvány miatt ingyenes könyvtárrá alakulnak
2020-06-07 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez