Rendőri erőszak Minneapolisban: Trump az igazságügyi tárca és az FBI vizsgálatát kérte

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Rendőri erőszak Minneapolisban: Trump az igazságügyi tárca és az FBI vizsgálatát kérte

A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt.

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem haltMinneapolisban a járvány kezdete óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy 46 éves fekete férfi.

A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések. A történtek teljes feltárását és igazságszolgáltatást követelő, köveket dobáló demonstrálók ellen a rendőrség szerdán este könnygázt vetett be.

A Floyd igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg a férfit. Floyd azonban a felszólítás ellenére is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök elmondása szerint ekkor kényszerítették őt földre. A rendőrség hivatalos közleménye szerint a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége. Bevitték az őrszobára, és azonnal hívták a mentőket, de a férfi a kórházba szállítása közben elhunyt.

A nyilvánosságra került videón csupán az látszik, hogy az egyik rendőr rátérdel George Floyd nyakára. Az incidens kezdetét nem rögzítették, legalábbis az nem került ki a közösségi média felületeire.

Az igazoltatásban részt vevő négy rendőrt – valamennyien fehérek – kedden elbocsátották, de a helyi hatóságok azonnal megindították az ügyben a vizsgálatot. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy büntetőeljárást indítanak a George Floyd nyakára térdeplő rendőrtiszt ellen, és felvette a kapcsolatot Mike Freeman illetékes ügyésszel is, hogy – úgy fogalmazott – szolgáltassanak igazságot Floydnak és a családjának.

Trump szerda este a Twitteren együttérzését fejezte ki Floyd családjával, és hangsúlyozta:

igazságot fogunk szolgáltatni.

Az amerikai kommentárok egy része rámutat, hogy bár Minneapolis nagyon liberális város, erőteljesen szegregálja is a fekete bőrű lakosságot. Az elmúlt években több ellentmondásos, halállal végződő és országos felháborodást keltő rendőri intézkedés történt: 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is volt olyan erőszakos rendőri fellépés, amelynek nyomán afroamerikaiak haltak meg.

A 2015-ös gyilkosság miatt nem emeltek vádat az elkövető rendőr ellen, a 2016-ban egy utcai jelzőlámpánál megállított afroamerikait agyonlövő rendőr ellen ugyan lefolytatták az eljárást, de a végén felmentették őt. A 2017-ben gyilkosságot elkövetett rendőrt – akit nemi erőszak kísérlete miatt hívtak ki – 12,5 év börtönbüntetésre ítélték.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Hans és Klara a kezdeti eltávolodás után végül rendezik nézeteltérésüket
2020-07-11 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem az argentin világklasszis volt a katalánok nyerőembere, de szűk körhöz csatlakozott
2020-07-11 21:59:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy új, eddig nem ismert kórokozó okozhatja az elefántok tömegek pusztulását az afrikai országban a Bloomberg cikke szerint
2020-07-11 21:39:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Eldőlhet, hogy jönnek-e újabb korlátozások a környező országokban megugrott fertőzések miatt
2020-07-11 21:35:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Először azt hitték, véletlenül eldobott cigicsikktől gyulladt be a textilhulladék, aztán megnézték a biztonsági felvételeket
2020-07-11 21:33:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez