Jobban szeretnél aludni? Egy kutatás szerint egyszerű a képlet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Jobban szeretnél aludni? Egy kutatás szerint egyszerű a képlet

Szeretnél jobban aludni éjszakánként? Akkor bújj össze a feleségeddel vagy partnereddel, egy friss tanulmány ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy javítja a párok alvásminőségét, ha átölelik egymást lefekvéskor, írja a CNN.

Az egymáshoz simulás az alvás egyik legfontosabb fázisára, a rapid eye movementre van jó hatással. Ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt, és nem véletlenül ez az egyik oka annak, hogy álmodunk.

A mostani kutatás szerint a pároknak jóval hosszabb és kiegyensúlyozottabb a rapid eye movement fázisa alvás közben, ha együtt egy ágyban alszanak, mint akkor, amikor egyedül fekszenek le.

Kiderült az is, hogy minél inkább nagyobb jelentőségűnek értékelték a párkapcsolatukat a résztvevők, annál nagyobb összhangban volt az alvási mechanizmusuk a partnerükkel.

A Frontiers in Psychiatry című tudományos lapban megjelent kutatásban egy tucatnyi fiatal és egészséges heteroszexuális pár vett részt. A párok a tanulmány ideje alatt négy éjszakát együtt aludtak, négyet pedig külön.

Amikor egymás mellett töltötték az éjszakát, a szerelmesek végtagjai többet mozogtak alvás közben az átlagosnál, de ez nem volt ugyanakkor hatással az agyműködésükre.

Bár a kutatás kis létszámban zajlott és további vizsgálatokra van szükség az eredmények bizonyítására, az már biztosan kijelenthető, hogy ha a partnerünkkel alszunk, az egyértelműen jó hatással van a mentális egészségre, a memóriára és a problémamegoldó készségekre is, közölték a tudósok.

Ezt árulja el rólad, ha meztelenül alszolHa éjszakai bagolynak érzed magad, akkor feltehetően jobban szeretsz meztelenül aludni.

Kiemelt kép: Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
A frontális ütközés helyszínéről a mentők négy embert szállítottak kórházba, köztük egy nyolcéves kislányt is
2020-07-14 21:13:35 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Majka után Lovasi András is reagált arra, hogy nagyon úgy tűnik, augusztus 15-e után sem lehetnek tömegrendezvények itthon
2020-07-14 21:09:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Martin Gruber nehéz időszakon megy keresztül. Mivel Ludwig nagybátyja visszatért Ellmauba, !
2020-07-14 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján, amelynek témája a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap és a közösség új hétéves költségvetése ? mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése előtt
2020-07-14 20:53:22 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Július 6-án, 58 évesen rákban elhunyt az amerikai Mary Key Letourneau
2020-07-14 20:41:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A bírák egyöntetűen elutasították a 4 bojkottáló ország fellebbezését az ENSZ szakintézménye, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által hozott határozat ellen, miszerint e testületnek van joghatósága arra, hogy az adott ügyben eljárjon
2020-07-14 20:36:23 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez