Az ellenzék szerint hiába hosszabbította meg a hatalmát Putyin

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az ellenzék szerint hiába hosszabbította meg a hatalmát Putyin

Pirruszi győzelmet aratott az orosz ellenzék szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson felhatalmazást kapott arra, hogy akár 2036-ig a hatalomban maradjon.

Az egy hétig tartó, szerdán zárult voksoláson a választójogosultak csaknem 68 százaléka járult az urnákhoz, és 78 százalékuk támogatta az alkotmánymódosító csomag változtatásait, köztük azt, hogy a hivatalban lévő elnök további két, egyenként hatéves megbízatásért induljon azután, hogy jelenleg mandátuma 2024-ben lejár.

Belső stabilitásra és időre van szükség ahhoz, hogy megerősítsük az országot és annak összes intézményét

– mondta a 67 éves orosz elnök televíziós nyilatkozatában. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint az eredmények azt mutatják, hogy ez egy ?győzedelmes referendum volt a Putyin elnökbe vetett bizalomról”.

Az ellenzék szerint viszont az eredményt a hatalmon lévők meghamisították. A rendszer kritikusai szerint az egykor népszerű Putyint már egyáltalán nem övezi rajongás Oroszországban.

Új szavazathamisítási rekord született Oroszországban

– írta Facebook-oldalán Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Szerinte a kihirdetett eredmény nem a nép valódi véleményét tükrözi.

A Levada Központ, Oroszország első számú, független közvélemény-kutató intézete szerint májusban húszéves mélyponton, 59 százalékon állt Putyin elfogadottsága. Az elnök népszerűsége az elmúlt öt évben folyamatosan csökken, ahogy nő a csalódottság Oroszországban a romló életkörülmények miatt.

A rendszer kritikusai felhívták a figyelmet rá, hogy sok helyről érkeztek jelentések szabálytalanságokról, többek között arról, hogy a hatalom képviselői nyomást gyakoroltak a szavazókra. Rámutattak arra is: a népszavazás valós eredménye azért is kétséges, mert a voksolás folyamatát nem felügyelte független szereplő.

Masa Lipman politikai elemző szerint Putyin meggyengült helyzetét jelzi, hogy ilyen sok – szavai szerint törvénytelen – erőfeszítést tettek azért, hogy lebonyolítsák ezt a népszavazást. Elismerte ugyanakkor, hogy még így is az elnök a legerősebb szereplő jelenleg az orosz politikában.

Dmitrij Gudkov korábbi parlamenti képviselő szerint a népszavazással Putyin bolondot csinált magából, ahelyett, hogy elkápráztatott volna minket azzal, hogy a nép mennyire szereti őt. Az ellenzéki politikus a választóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján készült független felmérések (exit-pollok) eredményét idézte: ezek szerint Moszkvában 54 százalék, Szentpéterváron 63 százalék elutasította az alkotmánymódosító csomagot.

Közben Navalnij már arra sürgette híveit a blogjában, készüljenek a szeptemberben esedékes regionális választásokra, hogy a 31 oroszországi régióból minél több helyen legyőzzék a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeit.

Ez egy valódi küzdelem, ahol valódi győzelmet lehet aratni

– írta az orosz ellenzék vezető képviselője.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tüntetést tartott a DK ifjúsági tagozata, a Demokratikus Lendület
2020-08-12 17:37:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A magyar miniszter szerint számos ország számtalan lehetőséget vizsgálták, de az amerikai nagykövet közölte: két éve már ezen a projekten dolgoznak
2020-08-12 17:14:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
2000. augusztus 12-én a Barents-tengeren tartott orosz hadgyakorlat során elsüllyedt a Kurszk atom-t
2020-08-12 17:09:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Saját, kordonnal körülvett, megemelt platform kézfertőtlenítővel és minihűtővel, melyen csak az egy háztartásban élők bulizhatnak együtt ? így néz ki, ha egy koncerten tényleg komolyan veszik a társas távolságtartást, és igazából egyáltalán nem tűnik olyan rossznak ez a megoldás
2020-08-12 16:58:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez