Leginkább politikai kitolásból volt jó megvonni a pártok pénzét a járvány idején

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Leginkább politikai kitolásból volt jó megvonni a pártok pénzét a járvány idején

Gulyás Gergely kancelláriaminszter a járvány első heteiben, április 4-én jelentette be, hogy megfelezik a pártok állami támogatását, az így megspórolt összeget pedig a járvány elleni védekezési alapba utalják át. Gulyás akkor indokolásként azt mondta, hogy a kormány magán kezdte a takarékosságot és az átcsoportosításokat, és közös teherviselésre köteleznek majd másokat is, így a pártokat, a multinacionális vállalatokat, a bankokat és az önkormányzatokat is.

?Csak így tudjuk biztosítani, hogy a védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források rendelkezésre álljanak? – indokolta Gulyás, aki ekkor összesen 663 milliárd forintra tette a járvány elleni védekezési alap teljes keretét.

A 444.hu cikke szerint azonban a pártoktól elvont pénz, ami természetesen leginkább az ellenzéki szervezeteket bénítja le, a valóságban elenyésző haszna volt a gazdaság újranyitása szempontjából. A pártoktól befolyó 1,2 milliárd forint a védekezési alap 0,2 százalékát tette ki. A ?multik? 36 milliárd forintot, a bankok 55 milliárd forintot toltak be az alapba pluszként, az önkormányzatoktól pedig 34 milliárdot vontak el a gépjárműadó elvételével.

A félpénzen maradt ellenzéki pártok is csak visszafogottan kritizálták a döntést, hiszen támogatásuk megnyirbálása aligha háborítja fel a közvélemény jó részét.

A Fidesz természetesen támogatta a megvonást, bár papíron a nagyobbik kormánypárttól vették el a legnagyobb összeget, több mint 480 millió forintot. A Fideszt azonban nem igazán gátolhatja az választói üzenetek eljuttatásában a bevételcsökkenés, arra bőven alkalmasak a kormány több tízmilliárd forint közpénzből – a járvány idején is – futtatott hirdetései, a nemzeti konzultáció és a szintén közpénzből megtámogatott kormánypárti médiabirodalom.

Több ellenzéki pártnak azonban súlyos kihívást jelentett a döntés. A Jobbiktól 254 milliót vontak el, pedig a párt anyagi helyzetét például már 2017 decemberben megrendítette, hogy az Állami Számvevőszék 660 millió forintra büntette őket a Simicska Lajostól kapott plakáthelyek miatt. A részletekben befizetett törlesztés éppen most járt le.

103,5 millió forintot vont el a kormány a Demokratikus Koalíciótól. Sebián-Petrovszki László pártigazgató szerint nyilvánvalóan politikai motiváció volt a pártok támogatásának megfelezése mögött, amivel még nehezebb helyzetbe lehet hozni az ellenzéki pártok. Ők tavaly teljesen kiköltekeztek a két nagy kampányban (EP- és önkormányzati). Azzal számoltak, hogy az idei egy konszolidációs év lesz, visszafizetik a felvett kölcsönöket, elkezdenek felkészülni a 2022-es kampányra, lecserélik a kitelepülésekkor használt leharcolt sátraikat és pultjaikat, kommunikációs képzéseket indítanak a kiválasztott jelöltjeiknek, csapatot építenek köréjük. Erre most nem lesz pénzük. A DK közben az Állami Számvevőszékkel is vív. Az ÁSZ a 2017?2018-as évek elszámolását várja a párttól, a DK viszont arra hivatkozik, hogy a székházukban keletkezett másfél évvel ezelőtti tűzben megsemmisült iratok miatt ennek nem tud eleget tenni. Az ÁSZ ezért még májusban időlegesen felfüggesztette az állami támogatás folyósítását.

A 444.hu hozzáteszi, hogy miközben a kormányzati és fideszes vezetők a pártok pénzmegvonásának fontosságát hangoztatják, a kormány közben ennek az összegnek a sokszorosát osztotta ki látványberuházásokra. A gazdaságvédelmi alapból költöttek 6,6 milliárdot a Honvéd-stadionra, 2,6 milliárdot a szombathelyi fociakadémiára és 82 milliárdot a Budapest-Belgrád vasútvonalra.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Bakelit Fesztivál című műsor a régi Táncdal-fesztiválok világát idézi meg, ahol az örökzöld dallamokat nemcsak a legendás, több évtizede színpadon álló
2020-08-09 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Miközben a világ jelentős részén továbbra is megállíthatatlanul terjed a koronavírus, újabb mérföldkőhöz érkezett a járványkezelésben régóta mintaállamként emlegetett Új-Zéland
2020-08-09 21:41:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A világbajnoki ezüstérmes Halász Bence egyéni csúccsal nyerte meg a kalapácsvetést az atlétikai országos bajnokság vasárnapi versenynapján
2020-08-09 21:33:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nézd vissza a Parasztvakítás című filmet augusztus 16-ig a TV2-n!
2020-08-09 21:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Néhány címszóban már leírták, milyen lesz "a másik
2020-08-09 21:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nyolcvanöt évesen elhunyt Ruth Gassmann német színésznő, aki az 1960-as években a szexuális felvilágosítást szolgáló nyugatnémet Helga-filmek főszereplőjeként vált egycsapásra híressé
2020-08-09 21:06:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez