Email-özönt zúdított a Dunaferr szakszervezete az orosz nagykövetségre

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Email-özönt zúdított a Dunaferr szakszervezete az orosz nagykövetségre

Online demonstrációt készített elő a napokban a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az akciót csütörtökön meg is tartották, kora délután egy órán keresztül e-mailplakátok szorgalmas küldésével tiltakoztak a vasmű vezetésének döntései ellen az orosz nagykövetségnél.

A cégvezetés felé egyébként a szakszervezet már számos alkalommal jelezte a problémákat, félelmeket, de érdemi választ nem kapott, ezért szerdán az Orosz Föderáció nagykövetének, Szergej Vlagyimir Nyikolajevicsnek írtak levelet. Abban bíznak, hogy rajta keresztül a tulajdonosokat is el fogják érni. Találkozót szeretnének velük, a problémák átbeszélésére, mert jelenleg csak a menedzsment egyoldalú álláspontját ismerik. Elsődleges céljuk, hogy a Dunaferrnél a munkahelyeket és a kollektív szerződés vívmányait megőrizzék, mert ahogy a szakszervezet vezetője, Győri Gábor fogalmazott, ha ?Él a gyár, él a város!?

A szakszervezet szerint a rossz döntések miatt is van bajban a gyár

Véleményük szerint a cégvezetés számos rossz döntést hozott, ami sokban hozzájárult jelenlegi bizonytalan helyzetükhöz. Náluk már 10 éve acélipari válság van, vírussal, vagy vírus nélkül, és mindig a dolgozókra vár az a feladat, hogy a cég működését az őket megillető juttatások kifizetésének elhalasztásával segítsék. A mintegy ötezer dolgozó egyre elkeseredettebb, mert nem látják biztosítva a cég jövőjét. A létszámleépítések és kiszervezések is időről időre előkerülnek. 2019 októberében például 350 fős csoportos létszámleépítést jelentett be a cég, amit idén februárban végül visszavontak. Mindezekért a döntésekért bizonytalannak érzik munkahelyüket és megélhetésüket a dolgozók.

Azt követően, hogy 2018-2019-ben jelentősebb béremelést sikerült kiharcolnia a szakszervezetnek (16, illetve 13 százalékost), 2020-ban a cégvezetés tárgyalni sem akart bérfejlesztésről. A munkaügyi kapcsolat a szakszervezet és a menedzsment között eddigre már a legminimálisabb szintre csökkent. Ekkor a szakszervezet egy váratlan húzással februárban az Orosz Konföderáció nagykövetsége elé hirdetett demonstrációt. A demonstráció hírére a cégvezetés egyből hajlandó volt a bérekről tárgyalni, és sikerült is konszenzusosra jutni. Most viszont az akkor megkötött megállapodás egy részének teljesítése került veszélybe.

Nehezményezik, hogyha a cégnek bármilyen problémája van, akkor mindig elvárják, hogy a dolgozók hozzanak áldozatokat. Nemegyszer fordult már elő, hogy a kollektív szerződés szerint a munkavállalóknak járó juttatásokat megállapodás alapján későbbi időpontban fizették ki.  Most nem erről van szó. A cégvezetés a kollektív megállapodás egyoldalú megszegésére készül, mivel több részletben fizetné ki a megállapodás szerint július 10-éig esedékes egyhavi alapbérnek megfelelő úgynevezett szabadságos bért:

A Dunaferr a dolgozók megértését kéri, de nem tudja betartani az ígéretétAz lesz, amit a cégvezetés akar.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán /MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Vin Diesel, Samuel L. Jackson, Nina Dobrev, Donnie Yen, Toni Collette #film
2020-08-05 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a lassú, de órákon át tartó esőzés miatt
2020-08-05 05:46:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A műsor házigazdája és stylist-ja, Lakatos Márk minden epizódban karcsúvá varázsol egy vállalkozó kedvű hölgyet, illetve férfit, akinek nemcsak a külső
2020-08-05 05:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Swan bemutatja új barátnőjét szüleinek, mire apja kiborul, s kidobja a házból a lányt
2020-08-05 05:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A szórakoztató zeneipar szerelmes házaspárjának egyedülálló és rendkívüli műsora
2020-08-05 05:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Pablo kórházba kíséri Silvestrét, ahol találkoznak Maia-val
2020-08-05 04:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez