Horvátország közzétette az új beutazási szigorításokat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Horvátország közzétette az új beutazási szigorításokat

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szombaton új intézkedéseket hozott a külföldiek határátlépésére vonatkozóan, írja a 24sata horvát hírportál.

Eszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező, harmadik országbeli utasoknak 14 napos kötelező karantént írtak elő. Ez lerövidíthető, ha az adott állampolgár a beutazását követő hét napon belül a saját költségén PCR-tesztet végeztet, és az negatív lesz. 

Az átutazók esetében a rendőrség mostantól ellenőrizni fogja, hogy a belépést követően 12 órán belül elhagyták-e az országot. Ez csak akkor alkalmazható, ha a szomszédos célország beengedi Horvátországból az utasokat.

Az idegenforgalmi, üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező utasok karanténkötelezettsége nem áll fenn, ha 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutatnak be a határon.

Nem kötelesek ugyanakkor karanténba vonulni azok a bosnyák és szerb állampolgárok, akik az új intézkedések hatálybalépése előtt megérkeztek Horvátországba.

A határozat nem vonatkozik az EU és a schengeni övezet állampolgáraira, valamint azon harmadik országbeli utasokra, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Horvátországban.

A szigorítás továbbá nem vonatkozik egészségügyi szakemberekre, kutatókra, sürgősségi orvosi ellátást igénylő személyekre, teherfuvarozókra és szállítási személyzetre, diplomatákra, rendőrökre, a polgári védelmi szolgálatot ellátókra, a nemzetközi katonai feladatot ellátókra, az átutazókra, az idegenforgalmi vagy oktatási célból beutazókra és a sürgős személyes okokból érkező állampolgárokra.

A Horvátországba utazóknak egyúttal be kell tartaniuk minden intézkedést, amit a helyi hatóságok meghoztak.

Vili Beros horvát egészségügy-miniszter egyébként pénteken azt közölte, 14 napos önkéntes karantént rendelnek el a szomszédos országokból érkezőkre, de erről nem esik szó az új intézkedésekben. Ugyanakkor az önkéntes karantén, mint az a nevében is benne van, nem hatósági elrendelés, hanem kérés, és elméletileg nem vonhat maga után jogi következményeket.

Horvátország 14 napos önkéntes karantént rendel el a beutazókraRekordszámú új fertőzöttet azonosítottak.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton azt közölte, több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő előtt. Ennek oka, hogy a Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük.

A rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az előzetes regisztrációt lehetőség szerint még indulás előtt végezzék el az internetes felületen, így megkönnyítik a hatóságok munkáját. Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani, tette hozzá a szóvivő.

Koronavírus - Még több hír a témában Horvátország közzétette az új beutazási szigorításokat Két idős beteg meghalt, hattal nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon Világszerte ez köti össze a koronavírus-járvány új gócpontjait

Kiemelt kép: Denis LOVROVIC / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Dr. Behring megtudja, hogy Betty és Petersen kapcsolata komolyodik, látványosan féltékenykedni kezd.
2020-08-07 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Feride egy orvosi vizsgálat során megtudja, mégsem tüdőbeteg, ahogy azt Selim állította
2020-08-07 00:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza az A 40 az új 20 című filmet augusztus 14-ig a SuperTV2 oldalán!
2020-08-07 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kattints, és nézd vissza A Piramis teljes adását!
2020-08-07 00:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sokoldalúságát, zenei képzettségét már több műsorban is bizonyította Nótár Mary, aki szintén saját műsort kapott a Zenebutikon
2020-08-06 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lulu azt tanácsolja Valeriának, mondja el Pablónak, hogy Belinda a lánya, még mielőtt Belinda a saját apja szeretője lenne
2020-08-06 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez