Az EU hamarosan ráfekszik a szigorúbb adatvédelmi megállapodásra Amerikával

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az EU hamarosan ráfekszik a szigorúbb adatvédelmi megállapodásra Amerikával

Az Európai Bizottság azonnal felveszi a kapcsolatot amerikai partnereivel, hogy konstruktív és intenzív munkát kezdeményezzen egy megerősített és tartós adatvédelmi mechanizmus kidolgozása érdekében – közölte Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bírósági vonatkozó ítéletére reagálva csütörtökön.

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében érvénytelenítette az Egyesült Államokkal kötött, személyes adatok átadásáról szóló megállapodást. A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság egyebek mellett azt mondta ki, hogy az amerikai adatvédelmi szabályozás elégtelensége miatt szigorúbb intézkedésekre van szükség az európai felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében.

Reynders sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Európai Bizottság tanulmányozni fogja a bíróság ítéletét, és fontolóra veszi, hogy miként lehetne még biztonságosabbá tenni az uniós állampolgárok adatainak továbbítását az Egyesült Államokba.

Elmondta, az uniós bizottság már a bírósági határozat meghozatala előtt számos új forgatókönyvet készített az uniós adatvédelmi pajzs megújítására. Az ítélet remények szerint megvilágítja, hogy a szabályozás mely pontjain kell szigorítani az alapvető jogok megerősítéséhez.

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy az európai törekvéseket “hasonló ambícióval fogadják az amerikai oldalon”, és az amerikai adatvédelmi pajzsot használó mintegy ötezer amerikai vállalat mihamarabb áttérhet egy olyan mechanizmusra, amely lehetővé teszi számukra a szükséges az adatok továbbítását az unióból – tette hozzá.

A következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésben és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagban, az uniós kifizetések feltételrendszerhez kötését rögzíteni tervezett javaslattal összefüggő kérdésre válaszolva azt mondta, a bizottság fontosnak tartja pénzügyek összekapcsolását a jogállamisági feltételekkel.

Ennek oka nem pusztán az uniós költségvetés általános védelme, hanem az uniós pénzek nem megfelelő felhasználásának kiküszöbölése is – magyarázta.

Vera Jourová, az uniós bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Bizottság nem kívánja “feláldozni” a pénzek kifizetésének feltételekhez kötésre vonatkozó javaslatát, ugyanis – szavai szerint – az uniós költségvetés nem csak pénzről, hanem az alapértékről is szól. Ennek értelmében a pénteken kezdőd, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón a bizottság meg fogja védeni álláspontját, benne a jogállamisági feltétellel és az ügyet érintő, minősített többséget rögzítő szavazási szabályokra vonatkozó javaslatával. A biztos reményét fejezte ki, hogy a tagállamok “megértik” a javaslat fontosságát és támogatják elfogadását.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, a jogi szakértő másként látja
2021-05-14 14:18:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez