Zsámbéki Gábor 41 év után felmondott a Színművészetin

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Zsámbéki Gábor 41 év után felmondott a Színművészetin

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott

? olvasható a Kossuth-díjas rendező és színházigazgató nyilatkozatában, amelyben azt is elmondja, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni. Ám egy Youtube-videóra hívja fel a figyelmet, amelyben az SZFE diákjai adják elő Thuküdidész A peloponnészoszi háborújából az egyik dialógust, amelyben az önként behódolás és a teljes pusztulás közti döntés dilemmájáról esik szó.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken jelentette be, hogy Vidnyánszky Attila lett a Színművészeti kuratóriumának elnöke, egyben a kuratórium többi tagját is megnevezték. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt hetek tilakozásai nem értek célt.

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lett a SzínművészetinA többi kuratóriumi tagot is megnevezték.

Pedig az egyetem feszített tempóban levezényelt alapítványi modellváltása ellen az intézmény számos egykori és jelenlegi hallgatója emelte fel a hangját, az egyetemi autonómiáért aggódó diákok tüntetést is szerveztek a parlament elé. Palkovics Lászlóval való tárgyalásuk azonban nem vezetett eredményre, a miniszter szerint ugyanis ?politikai rendezvénybe? fordult az egyeztetés.

Szombat késő este az egyetem is közleményben reagált a minisztériumi döntésre. Mint írják, ők is csak a sajtóból ismerték meg a leendő fenntartójukat ? a Színház- és Filmművészetért Alapítványt ? irányító kurátorok névsorát. Szerintük a névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe, hiszen szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.

Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása

? írják.

A modellváltás körül kialakult vitát ebben a videónkban foglaltuk össze részletesebben:

?Egy operatőr nem tud bal- vagy jobboldalian komponálni?Alapítványi fenntartásba kerülhet Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Az alapítvány kuratóriumát pedig a minisztérium nevezi ki. Az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóival, tanárokkal, és a szenátus által rektornak jelölt rektorhelyettessel beszélgettünk.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Vele együtt az egyik alpolgármester és egy képviselő is távozott
2020-09-21 21:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Koltay András, az NKE rektora elmondta azt is, hogy a koronavírus részben átírta az eredeti terveket
2020-09-21 21:27:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Annak ellenére, hogy hétfőtől a hatósági árnál nem kerülhet többe a vizsgálat
2020-09-21 21:14:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A LifeTV Bréking című műsorában megint ott volt Gáspár Bea, akit arról kérdeztek, miként adja tudtára lánya udvarlóinak, ha netalántán nem szimpatik
2020-09-21 20:55:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerdától 3-3 forinttal drágul a benzin és a gázolaj is - írja a Holtankoljak
2020-09-21 20:54:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Sztárok jönnek és mennek, de azt csak az utókor ítélete dönti el, hogy kik azok, akik tényleg maradandót alkottak a vásznon
2020-09-21 20:54:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez