Most már nappal is láthatjuk, hol kering űrszemét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Most már nappal is láthatjuk, hol kering űrszemét

Nappal is észlelhető a Földről az űrszemét egy osztrák kutatók által kifejlesztett új módszer segítségével – írja az MTI.

Lézerekkel nappali fényben is megállapítható a korábbi űrmissziókból Föld körüli pályán maradt törmelékek távolsága. Eddig ez csak bizonyos napszakokban volt lehetséges – írták a kutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az elmúlt évtizedekben az űrmissziók gyakoribbá válásával egyre több kísérőre tett szert a Föld.

A kétezer jelenleg aktív és mintegy háromezer már nem működő műhold mellett az Európai Űrügynökség (ESA) becslése szerint egymillió egy centiméternél nagyobb objektum kering különböző Föld körüli pályákon – közölte az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutató Intézete (IWF).

A problémát az jelenti, hogy ezek közül az ember alkotta ?miniholdak? közül csak húszezernek lehet radarok segítségével néhány száz méteres pontossággal meghatározni a pályáját. A maradék többé-kevésbé ismeretlen utakon mozog a földközeli térben.

Bár az űrszemét nagyon kicsi, a törmelékek gyakran veszélyt jelentenek a műholdakra, hiszen sebességük akár óránként a 25 ezer kilométert is elérheti.

A Grazi Lézerállomás kutatói régóta foglalkoznak az űrszemét lézerfénnyel történő mérésével. Rövid lézerimpulzusokat küldenek a földközeli objektumokhoz, ezután a szétszóródott fényrészecskéket (fotonokat) egy teleszkóppal felfogják és fotondetektorral rögzítik. A küldés és fogadás között eltelt időből számolják ki az objektum távolságát, majd a különböző időpontok alapján a pályáját is.

Hogy az űrszemetet ezzel a módszerrel észleljék, ki kell tűnnie a háttérből és láthatónak kell lennie. Korábban nem volt lehetőség optikailag meghatározni, hol található az objektum. Eddig a módszer csak egy olyan időablakban volt alkalmazható, amikor az űrszemetet megvilágította a Nap, tehát a szemét nem tartózkodott a Föld árnyékában. Ekkor a Földön is sötétség uralkodik, tehát ez a naplemente és a napfelkelte közötti időszak.

Illusztráció: Getty Images

A Michael Steindorfer, az IWF kutatója vezette grazi tudóscsoport új megközelítése hatról 22 órára növelheti meg ezt az időkeretet.

?Egy bizonyos szűrőrendszerre koncentráltunk, amely hatására csak a fény nagyobb hullámhosszai tudják elnyomni az ég kékjét. Kamera és teleszkóp speciális kombinációjára van szükség ahhoz, hogy ezek az objektumok nappal is láthatóak legyenek? – fejtette ki a kutató.

A nappali csillagmegfigyelésekkel tesztelt módszer az űrszemét távolságának nagyon pontos meghatározását teszi lehetővé nappal.

A csoport kifejlesztett egy valós idejű célérzékelő szoftverrendszert is, amely előre jelzi, hogy mikor válnak az egyes objektumok megfigyelhetővé.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tavaly a felületes szemlélő számára már úgy tűnhetett, az egyébként is telített streamingpiac már egész biztosan nem bír el még egy új szereplőt
2020-09-23 17:58:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Medvetámadás áldozata lett egy férfi az alaszkai Wrangell-Saint Elias Nemzeti Parkban, miközben barátjával egy tíznapos jávorszarvas-vadászaton vett részt
2020-09-23 17:55:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Dancing with the Stars - október 10-től minden szombaton 20
2020-09-23 17:39:49 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Jelentősen enyhültek Bánhidi Bence válogatott kézilabdázó koronavírusos tünetei
2020-09-23 17:25:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Emmanuel Macron a nemek közti egyenlőség terén előrelépésnek, illetve mandátuma egyik ?nagy ügyének? minősítette a jövő év júliusában életbe lépő változást
2020-09-23 17:24:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez