Eldurvult a helyzet a jó eséllyel elcsalt választás után Fehéroroszországban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Eldurvult a helyzet a jó eséllyel elcsalt választás után Fehéroroszországban

Az állam által elismert exit poll szerint a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka 79,7 százalékos eredménnyel nyerte a fehéroroszországi elnökválasztást, míg legnagyobb ellenzéki riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja 6,8 százalékra számíthat, írja a Reuters.

Az államtól független felmérések ugyanakkor homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.

Lukasenka nyomasztó fölénnyel nyert ugyan, de a neheze csak most jön a számáraAz állam által elismert exit poll szerint a hivatalban lévő államfő 79,7 százalékkal nyert, de az ellenzék nem ismeri el az eredményt, tüntetések lesznek.

Hivatalos részeredmények helyi idő szerint hétfő hajnali kettőkor várható egy korábbi közlés szerint. Azonban az exit pollokat látva tüntetések kezdődtek, és összehívott egy válságstábot a kormány. Olga Csemodanova minisztériumi szóvivő a sajtóval közölte, hogy hamarosan bejelentés várható.

A helyzet tehát az, hogy az országot 1994 óta vezető diktátor jó eséllyel elcsalta  a választást, ami után rengeteg ember vonult az utcákra, és több helyen gyorsan eldurvult a helyzet.

Az internetet zavarják az országban, hiteles információkhoz nagyon nehéz hozzájutni, de Twitteren, Telegramon és más csatornákon rengeteg videó kezdett terjedni.

A fővárosban, Minszkben tízezrek vannak az utcán, a várost lezárták.

#Belarus: My mobile network (A1) is completely down. Riot police is mobilised not just in Minks, but also other cities with strong protest potential, Brest & Hrodna.Hardly any observers during the counting. The access to Minsk is restricted. pic.twitter.com/bvGeAXRIrd

— Maryia Rohava (@MRohava) August 9, 2020

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, és a TEK helyi megfelelőjével. A tüntetők össze is verekedtek több helyen a rendőrökkel, a videókon az látszik, hogy túlerejüket kihasználva a demonstrálók el is verték az egyenruhásokat.

?????: pic.twitter.com/J6RC1rbNhJ

— ?????? TV (@Belsat_TV) August 9, 2020

Máshol barikádokat emeltek, tűzijátékot lőttek a karhatalmi erőkre, akik fénygránátokkal, gumilövedékkel, könnygázzal válaszoltak.

A legfrissebb hírek szerint Minszkben már a katonaságot is bevetették.

Right now in Minsk state troopers started their attack on protesters. #prayforBelarus pic.twitter.com/365YpzLYRh

— panem et circenses (@aye_mycaptain) August 9, 2020

Minszken kívül több nagyobb városban ? körülbelül 20-ban ? is több ezres tömeg van az utcán, a tüntetések a legtöbb helyen erőszakba fordultak.

Egy videóhoz azt írták, hogy már lőnek is a tüntetőkre. Az nem világos a videó alapján, hogy éles lőfegyverekről van-e szó.

Shooting in Minsk as demonstrators gather to protest the rigged elections… (Lukashenka seems to have simply taken the results and flipped the names, putting his next to Tikhanovskaya?s result..) pic.twitter.com/QMQtdkidI0

— evghenia sleptsova (@evghenia_v) August 9, 2020

Kiemelt kép: Belsat TV

folytatás

Legkedveltebb hírek
A vasúti híd első elemét szintbe emelte a kivitelező, így az már Rákóczi hídról is látszik
2020-09-25 09:06:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Egy 25 éves és 34 éves férfi vitája fajult el Várpalotán
2020-09-25 08:59:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Harmincan vannak lélegeztetőgépen.
2020-09-25 08:57:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A regisztrált aktív fertőzöttek száma közelíti a 16 500-at
2020-09-25 08:57:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Új kormányzati kampányvideó készült a maszkviselésről
2020-09-25 08:55:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A működés ellenőrzése a feladat, havi bruttó 1,1 millióért
2020-09-25 08:48:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez