Több mint 100 milliárd forintos bukta a ruhaboltoknak az első félév

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több mint 100 milliárd forintos bukta a ruhaboltoknak az első félév

A koronavírus járvány a boltos világban a ruházati piacot nyomta a legmélyebbre, hiszen áprilisban 90 százalékkal esett a piac, a kijárási korlátozás miatt csak elvétve  lehetett felhúzott redőnyt és égő villanyt látni ? emlékeztet a Blokkk.com. Ami nem csoda, mert régi szokás, hogy ha valahol spórolni kell, az elsők egyike a ruha, amiből kevesebbet vásárolunk. A maximum 15 óráig meghirdetett nyitvatartási korlátozás is visszadobta a piacot, azonban ez csak március közepén lépett be, ám utána már az áprilisihoz hasonló volt a piacvesztés.

A májusi újranyitást követő akciók nem sokat lendítettek a ruhás piacon, és a júniusra előrehozott nyári leárazások sem. Persze, a boltosok többségének pénze sem volt akciózni, a korábbi veszteségek miatt. A leárazásban lemond a bevétel egy részéről, ami csak akkor térül meg, ha többen mennek a boltba, de nem nagyon szaladtak a vásárlók, így itt is voltak veszteségek. A kényszerű létszámfaragások sem segítettek, hiszen azért eladó kell a boltba, de fizetni csak a bevételből lehet, így nem is tudtak mindenkit visszavenni.

Nem könnyítette meg a ruhás  boltosok dolgát, hogy az üzlethelyiségek bérleti díjából a gyakorlatilag nulla április bevétel mellett nem sok engedményt kaptak. Emiatt sem tudott mindenki újranyitni. És az állami támogatásoknak csak szűkebb körét méricskélhették, miközben például a  vendéglátós piac a ruhásnál kisebbet esett.

A ruhás piac éledezése ellen hatott a digitális oktatás és a home office is, hiszen kit érdekel olyan nagyon a ruhája, ha ki sem kell mozdulni otthonról és nincs kinek mutogatni a legújabb ? mondjuk ? cipőt.

A nyári kánikula sem kergeti a boltba a vásárlókat, és a nyári holmi kevesebb és olcsóbb is mint ami más évszakokban szükséges. A korábbi éveket nézve a ruhavásárlásokban a nyár gyenge hónapnak számít, júniusban még vásároltunk egy nagyot, de a július és az augusztus nem a ruhaboltok hőskora, szeptemberben indult meg újra a piac, az iskolakezdés és a szabadságok utáni munkába járás nyomán. És persze az évszakváltás is más ruhát igényel, a gardróbban és a boltok polcain is.

Lassú lesz a kilábalás a ruházati piacon, mivel napjainkban is látszik, nagyon óvatosak a vásárlók. És ez így marad még egy darabig. A boltokban kötelező maszkviselet pedig ? úgy egyébként is ? egy kényszerű felkiáltójel. A szakportál megjegyzi, a boltos maszkviselet előírása nagyon helyes kormányzati döntés, de ilyen hatása is van. Végül kedvező esetben az év végén növekedhet valamelyest a boltok bevétele, de az éves mérleg valószínűleg mínuszban lesz.

Kérdés, ki marad talpon addig is. 2015-ben 20 227 volt a ruházati, lábbeli boltok száma, 2019 legvégén 17 047. A boltszám csökkenése 3180, éves átlagban 795 bolt zárt be végleg, eddig. 2020-ban előreláthatóan ennél nagyobb lesz ez a mutató.

A ruhás piaci mérleg az első félévben 112 milliárd forintnyi piacvesztést mutat, ami harmada a korábbi forgalomnak.

Koronavírus - Még több hír a témában Több mint 100 milliárd forintos bukta a ruhaboltoknak az első félév Romániában közel ötszáz válságos állapotú fertőzöttet ápolnak intenzíven Enyhén nő a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, és ez nem túl jó jel

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A tragédia azután történt, hogy a férfi megpróbált átmászni a jármű szerelvényei között
2020-09-25 07:04:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az utóbbi öt évben nem volt olyan RMDSZ kampány, amelyben ne jelent volna személyesen vagy kampánykellékként Orbán Viktor
2020-09-25 07:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az elhízottaknál a gépi lélegeztetés is nehezebb feladat
2020-09-25 06:56:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ő az egyedüli tárcavezető, aki élt a rendőrségi helikopter nyújtotta lehetőséggel
2020-09-25 06:54:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Sok fiatal fertőződött meg, akik gyorsan átadják a vírust a veszélyeztetett csoportba tartozó időseknek
2020-09-25 06:50:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez