Őrizetbe vették a milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Őrizetbe vették a milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Kedden kora reggel a NAV Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai jelentek meg Kerekegyházán egy élelmiszeripari cégcsoport telephelyén, iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba. Ezt megelőzően pedig, hajnalban őrizetbe vették a cégcsoport irányítóját, tulajdonosát, Bajáki Edét ? értesült a 24.hu több forrásból.

Információnk szerint rajta kívül még hárman kerültek őrizetbe, a bíróság dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e őket. Szerdán a NAV folytatta a razziát a telephelyen.

Kedden este tudtunk beszélni Bajáki ügyvédjével, aki annyit mondott lapunknak, ügyfele ártatlannak tartja magát, és tanulmányozzák azokat az iratokat, amelyeket kaptak. Az adóhatóság kérdésünkre annyit írt, hogy ?folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.?

A cégcsoport két zűrös ügyét a 24.hu derítette ki.

A Gladiolus Kft. hatástalan kézfertőtlenítőt terített, és még a koronavírus-járvány európai terjedésének kezdetén is szállított ki belőle. Miután megpiszkáltuk az ügyet, a megyei tiszti főorvos kivonatta a forgalomból a kézfertőtlenítőt, mivel használata járványügyi kockázatot rejt. Ez után a NAV razziát tartott a raktáraknál. Nem sokra rá arról számoltunk be, hogy veszélyes baktériumot tartalmaz a cégcsoport másik tagja, a Hírös-Vitál Zrt. által gyártott Hírös ásványvíz. A problémás vízből a Gladiolus szállított be az Országos Vérellátó Szolgálathoz, még a koronavírus-járvány alatt is, több ezer palackkal. A megyei kormányhivatal ez után betiltotta a palackozást, és kivonta a forgalomból a szénsavmentes ásványvizet.

Tudomásunk szerint a NAV-vizsgálat most a Hírös-Vitálra koncentrál. Ez a cég 2017-ben bő 7 milliárd forintos állami támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére a kerekegyházi telepen.

A cég több száz dolgozó foglalkoztatását vállalta, a telepen azonban messze nincs ekkora mozgás, a befőttrészleg több mint egy éve áll, az ásványvíz-palackozás több hónap szünet után nemrég újraindult, aztán megint leállt, a chipsüzem áll, a lekvárkészítés kisüzemi méretekben folyik csak. Az állami támogatást csarnokokra és technológiára, gépsorokra kapta a cég. A csarnokok állnak, de ? úgy tudjuk ? a NAV nyomozóit kifejezetten foglalkoztatták a helyszínen a gépsorok, amelyek forrásaink szerint Kínából érkezhettek, használtan.

Kedd reggel óta több ízben próbáltuk hívni azoknak a a számát, akik a gépbeszerzésekkel foglalkoztak, de vagy ki van kapcsolva is a telefonjuk, vagy nem vették fel. Bajáki telefonja kedd reggel óta elérhetetlen. Bajákit és a cégcsoport több vezető beosztású dolgozóját e-mailen is kerestük kedden, egyiküktől sem jött válasz.

A Hírös-Vitálban tulajdonostárs a piarista rendhez köthető PBG FMC Kockázati Tőkealap, a piaristák pedig egyik tagjukat, a tartományfőnökség forrásszervezési igazgatóját, Svastits Gézát delegálták a cégbe, ő is a Hírös-Vitál igazgatósági tagja az Opten céginformációs adatbázisa szerint. (Bajáki Ede egyébként Kecskeméten piarista iskolába járt.) Svastist kérdésünkre azt írta:

Szomorúan és megdöbbenve vesszük tudomásul, hogy ez történik az említett vállalkozással. A cég elleni hatósági vizsgálatról nincs további információnk.

Kiemelt kép: A Hírös-Vitál és a Gladiolus-cégcsoport kerekegyházi telepén felépült csarnokok. Mohos Márton /24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A görög hatóságok nem hajlandók senkit semmilyen indokkal a szárazföldre engedni
2020-09-19 14:22:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az elhízott emberek könnyebben kapnak el fertőzéseket és betegednek meg, és a szakemberek valószínűsítik, hogy esetükben a koronavírus elleni vakcina is kevésbé lesz hatásos
2020-09-19 14:14:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Király Linda Instagramon osztotta meg a hírt követőivel, hogy ő is elkapta a járványt, ezért kötelességének érzi, hogy történetével felhívja az emberek figyelmét, hogy vigyázzanak magukra
2020-09-19 14:00:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Magyar Nemzetnek adott interjút Varga Mihály pénzügyminiszter
2020-09-19 13:56:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Vacsorakirályban ezen a héten Győrfi Pál, Kerényi Miklós Máté, Gelencsér Tímea és Nyári Dia mérték össze főzőtudományukat
2020-09-19 13:51:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az asszony gyömrői otthonukban közölte válási szándékát férjével 2019
2020-09-19 13:47:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez