Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az egyedi rendezvényt a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban rendezte meg a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány. Az eseményre többek között a Bakonyból, Dunaszigetről, Bonyhádról, Gömörszőlősről érkeztek tanyán élő családok, de a Szentendre-Esztergom térségben külterületen gazdálkodó családok is nagy számmal vettek részt a programokon.

5

Az esemény kiemelt célja volt, hogy összehozza, bemutassa, és népszerűsítse a tanyán élő, gazdálkodó, termelő családokat, akik értékes ismeretekkel rendelkeznek életmódjuk, az őket ért kihívások, a környezeti hatások okán. A magyar hagyományos-tanyasi gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a helyi termékek értékesítésének lehetőségeiről két tanya-fórumon, interaktív kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat a résztvevők. Kiemelkedő érdeklődés kísérte Gyulai Iván, professzor előadását, melyet a fenntartható mezőgazdaság, az önellátás, a termőföldek védelme és a permakultúra témakörében tartott. A fórumokon bemutatkozott a ?Termelői Kosár? nemzeti termelői portál, mely a vásárlók és a termelők egymásra találását könnyíti meg, továbbá az érdeklődők megismerkedhettek a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezettel, amely vásárok szervezésével segíti a helyi termelőket és az Esztergomból származó Kiskosár Bevásárló Közösséggel is találkozhattak.

3

A találkozó célja volt továbbá az önellátás népszerűsítése, amely a balkon-kerttől, a kiskerten át a tanyasi gazdálkodásig a lehetőségekhez igazodva törekedett arra, hogy a látogatókat motiválja.

A rendezvény keretében a vendégek megkóstolhatták a magyar tanyákon termesztett kiváló magyar élelmiszereket, mint például a kecskesajtos szürke-marha hamburgert, kézműves réteseket, gyógynövényekből készült szörpöket. A programok között szerepelt az őshonos magyar állatfajtákból tartott vezetéses bemutató, ahol szürke-marhát, racka- és cigálya juhokat, őshonos magyar szárnyasokat, magyar ló- és kutyafajtákat ismerhettek meg az érdeklődők. A tanyasi, gazdálkodó lét mindennapjaihoz hozzátartoznak a mezőgazdasági gépek, melyek interaktív bemutatójában muzeális mezőgazdasági gépek és szerszámok kerültek bemutatásra. A rendezvényt hagyományőrző lovas bemutatók – fogathajtás, szekér-, málha- és ügyességi versenyek, táncház, népzene bemutatók is színesítették.

119605459_632280537473939_5796374789013212915_n

Kiemelkedő eseménye volt a Magyar Családi Gazdaság által szervezett II. Huculösvény lovas ügyességi verseny, mely kifejezetten az őshonos magyar fajtájú hucul lovaknak és lovasaiknak a megmérettetése. Az akadályok egy része a fajta készségeinek vizsgája, mint például pallók, szűk átjárók, meredek lejtők, kaptatók vizes-akadály stb., de sok akadály arra hivatott, hogy a ló-lovas együttműködést tegye próbára. A több kilométer hosszú pálya a helyszín adottságai szerint kerül kialakításra. A  Szentendrei-szigeten található huculösvényen például többek közt egy dunai holtág kis szigetére kellett belovagolni leküzdve a mocsaras talaj és a folyóvíz jelentette kihívásokat. További 15 akadály között volt a billenő, lengő és piramis-palló, szekérrúd-fordítás, kapunyitás, kukoricacsövek szlalomozás közbeni lekaszabolása. Az ország különböző pontjáról érkező lovasok négy kategóriában mérhették össze tudásukat. A kezdő lovasok és középhaladó gyermek lovasok lépésben-ügetésben a saját képességeik szerint fitogtatták eddig megszerzett lovas tudásukat, az ifi és felnőtt kategóriában már komoly vágta tempó valamint a ló lovas közötti komoly harmónia volt látható. A versenyen 38 hucul-lovas mérte össze lova és saját képességeit.

6

A Magyar Családi Gazdaság az elsők között kezdett el a hucul fajta tenyésztésével foglalkozni 1995-től, és azóta folytatja ennek a mára egyre népszerűbbé váló fajtának a génmegőrzését. Ez a kiváló idegrendszerrel rendelkező ló fajta és a velük végzett odaadó lovas oktatás biztosítja a Magyar Családi Gazdaság lovas iskolájában az igényes és biztos lovas tudás megszerzését gyermekek és felnőttek részére egyaránt, amely lehelőséget nyújt a továbbiakban a lovas etnosport játékok – a köböre, a lovasíjászat, a dzsirit, a lovasbirkózás stb. – művelésére, mely nemzeti kultúránk része. Jelenleg kb. 50 gyermek és 25 felnőtt vesz részt a Magyar Családi Gazdaság lovas oktatásában rendszeresen, melynek kiváló fokmérője a huculösvény verseny.

4

A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a Dobogókő Együttes folk-rock nagykoncertje valamint Gulyás Ferenc és barátai népzenei koncertje. A fesztivált színesítette a kézműves vásár, ahol helyi termelők és kézművesek mutatkoztak be kiváló termékeikkel.

A rendezvény szervezői a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet.

The post Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az elmúlt hónapok megtanítottak többek között arra minket, hogy félretegyünk, és gondoljunk a jövőnkre
2020-10-28 14:53:08 | Hozzászólások: 0 | Bellacafe.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez