Nem mond igazat a kormány, Budapest a kajak-kenu-központot támogatta, csak a fakivágást nem

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem mond igazat a kormány, Budapest a kajak-kenu-központot támogatta, csak a fakivágást nem

Budapest és a III. kerületi önkormányzat nem támogatta az óbudai Hajógyári-sziget sport és szabadidő célú hasznosítását és megújítását, és ennek keretében a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia megvalósítását, ezért a Velencei-tóhoz, Sukoróra viszik a beruházást ? ez a lényege annak a kormányhatározatnak, amely szeptember 11-én jelent meg.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint viszont ez csúsztatás, a főváros ugyanis támogatta a kajak-kenu-központ megvalósítását, csak a védmű megépítéséhez nem járult hozzá. Ez ugyanis ezer fa kivágásával járna, illetve azzal, hogy a Csillaghegyi öblözet teljes környezetében 8 centiméterrel megemelkedne a Duna vízszintje árvíz idején.

A főváros egy dolgot nem szeretne: egy 110 év alatt sem megtérülő beruházásban elpusztítani egy természeti terület élővilágát, és megvédeni egy olyan közparkot az árvíztől, ami azzal együtt tud élni, sőt szereti is, ha időnként elönti a víz. Mert az ártéri növényzet ezt igényli is

? nyilatkozta Bardóczi a 24.hu-nak. A főtájépítész azt is elmondta, hogy a kajak-kenu-központtal a fővárosnak semmi gondja nem volt, sőt az érvényes építési szabályaiban továbbra is biztosítja ennek a helyet.

Azért is támogattuk, mert a kijelölt terült tökéletes lett volna a beruházásra, oda gát nélkül is nyugodtan megépülhetett volna a kajak-kenu-központ. Egy ilyen létesítmény ugyanis együtt tud élni az esetleges árvízzel is.

Bardóczi Sándor hozzátette, hogy a főváros és a kormány között még csak egyeztetés sem volt a kajak-kenu-központról, a kormány pedig szerinte nem szakmai szempontok alapján döntött.

A védmű megépítését nem vonták vissza

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, az óbudai körzet parlamenti képviselője örömét fejezte ki a kormányhatározat megjelenését követően, amit úgy értékelt, hogy újabb lépést tettek a teljes győzelem felé a Hajógyári-sziget ügyében. A városházán viszont nem ilyen nagy az öröm, a kormányhatározatból ugyanis egyelőre csupán azt lehet kiolvasni, hogy a Kovács Katalin akadémia új helyszínre kerül.

Arról viszont nincs szó benne, hogy a védmű megépítéséről ? és így ezer fa kivágásról ? is letett volna a kormány.

A 444.hu úgy tudja, hogy a projekt tervezési szakasza folytatódott, és az ezzel megbízott, állami tulajdonú vízügyi cég most is dolgozik a terveken.

Cikkünk megjelenéséig a Miniszterelnökség nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy visszavonják-e, és ha igen, mikor a védmű megépítésére vonatkozó határozatot.

A Fővárosi Önkormányzat augusztus végi rendkívüli ülésen arról szavazott, hogy kezdeményezik a kormánynál a beruházás leállítását, a kormányhatározat hatályon kívül helyezését. Emellett megszavazták, hogy ha a kormány nem tesz eleget kéréseiknek, az októberi közgyűlésen építési tilalmat rendelhetnek el az Óbudai-szigeten.

Június végén derült ki, hogy grandiózus gátépítést tervez a kormány a Hajógyári szigetnél. Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott a beruházás ellen, civilek pedig élőlánccal üzentek a kormánynak, de a Miniszterelnökség azzal érvelt, hogy a három hektárnyi erdő kivágása után rendezettebb lesz a sziget. Aztán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány semmilyen beruházást nem támogat a Hajógyári-szigeten, és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiának új helyszínt keres.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Nagyvárad tér és Lehel tér között nem járnak majd a szerelvények
2020-10-26 22:15:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A miniszterelnök-helyettes kormánybarát publicisták körében adott pszichológiai szakvéleményt
2020-10-26 21:59:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mészáros Lajos a 444.hu-nak azt mondta: az általa kiküldött levél csupán ajánlásokat fogalmaz
2020-10-26 21:59:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Európának komolyan erősítenie kell a koronavírus elleni harcot, a kontaktuskövetési képesség hiánya miatt pedig sötét kilátásai lehetnek a betegségnek – mondta hétfőn Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója
2020-10-26 21:52:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem megy ki a divatból a mulatozás. Éppen ezért ebben az órában az ország legnépszerűbb szórako
2020-10-26 21:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A miniszterelnök-helyettes Gyurcsányról is beszélt, szerinte tehetséges ember, ugyanakkor őrült és veszélyes is
2020-10-26 21:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez