Több mint egymilliárd forintot kértek egy virágért

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több mint egymilliárd forintot kértek egy virágért

Valószínűleg keveseket fog meglepni, hogy a legtöbb pénzt az 1600-as évek elején Hollandiában elhatalmasodó tulipánmánia idején ért egy virág ? sőt inkább csak egy virág ígérete, hiszen a kereskedés valójában nem a kifejlett virágokkal, hanem az akár évekkel később kihajtó tulipánhagymákkal folyt.

Nem volt annyira tragikus

Az újabb kutatásokból az derült ki, hogy erős túlzás a tulipánmániát, illetve a hagymák árának 1636-os bezuhanását az első tőzsdei buborékként, a holland gazdaságot, valamint emberek ezreinek életét romba döntő eseményként bemutatni.

Ezt a drámai értelmezést a korabeli, illetve a XIX. században feljegyzett anekdotákra alapozták, valójában kevesen mentek ténylegesen tönkre az árak összeomlásának hatására, korábban pedig ugyan sokan költötték akár egy ház árát is egy-egy tulipánra, ez a hihetetlen vagyonokat felhalmozó holland kereskedők számára nem jelentett akkora kiadást.

Elképesztő összegbe kerültek

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem voltak kirívó példák. A tulipánok élénk, ragyogó színeikkel ragadták meg az emberek képzeletét, egyes példányaik pedig ? mint ma már tudjuk, egy vírus hatására ? nem egyszínű, hanem két színben pompázó szirmokat növesztettek. Ahogy az már lenni szokott, a ritkább, különlegesebb változatokra nagyobb kereslet alakult ki, a termesztők pedig mindenféle, általában teljességgel hatástalan praktikákkal igyekeztek rávenni a tulipánokat, hogy ilyen, többszínű szirmokat növesszenek.

Semper Augustus, a világ legdrágább virága egy XVII. századi festményen. Forrás: Wikipedia

A kísérletezők igazi Szent Grálja egy Semper Augustus fantázianevű tulipánfajta volt, amelynek további különlegessége az volt, hogy másik színe nem a megszokott módon, a szirmok teljes hosszán végighúzódó sávokban jelent meg, hanem fehér szirmain lángokhoz hasonló mintákban bukkant fel a piros.

Ez olyan ritkaság volt, hogy akadt olyan év, amikor mindössze 12 ilyen tulipán létezéséről tudtak. Értéke ennek megfelelően szinte felbecsülhetetlen volt a tulipánmánia idején, egy hagymája a feljegyzések szerint 5500 guldent is érhetett, ez mai értékre átszámolva nagyjából 600 millió forintot jelent, de közvetlenül a piac összeomlása előtt a virág egyik példányát 13 ezer guldenért kínálták eladásra.

Kiemelt kép: ifjabb Jan Brueghel festménye. Forrás: Wikipedia

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az amerikai elnök egy West Palm Beach-en található könyvtárban adta le szavazatát
2020-10-24 19:21:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást
2020-10-24 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A badacsonytomaji és a tapolcai rendőrök bajbajutott kirándulóknak segítettek Nemesgulács közelében
2020-10-24 18:59:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit
2020-10-24 18:52:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Donald Trump amerikai elnök leadta a szavazatát Floridában, és ezzel csatlakozott ahhoz a több mint 54 millió amerikaihoz, akik úgy döntöttek, hogy még a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt leadják voksaikat, írja az MTI
2020-10-24 18:49:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez