Meghalt Michael Lonsdale

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Nyolcvankilenc éves korában párizsi otthonában meghalt Michael Lonsdale francia-brit színész, aki a Hugo Drax nevű Bond-gonosz szerepében ismert meg a nagyvilág – de aki mindeközben olyan szerzői filmes rendezőkkel is sokat dolgozott, mint François Truffaut, Jacques Rivette és Alain Resnais. A hírt ügynöke tudatta.

Az 1931-ben született Lonsdale és szülei a francia fennhatóság alatt álló Marokkóban töltötték a második világháború éveit, majd Párizsba költöztek. Lonsdale eredetileg festőnek készült, ennek ellenére már tizenévesen elkezdett színészetet tanulni, az ’50-es évektől pedig rendszeresen fellépett színészként. Kétnyelvűsége ? édesapja brit, édesanyja pedig francia-ír származású volt ? kapóra jött a filmes karrierhez, ugyanis magabiztosan tudott játszani angol és francia nyelvű filmekben is, az áttörést két Truffaut-film hozta meg neki, A menyasszony feketében volt és a Lopott csókok. Hamarosan olyan angolszász projektekben tűnt fel, mint A Sakál napja és a Holdkelte című Bond-film, melynek gonosza, Hugo Drax szerepében alakított emlékezeteset Roger Moore oldalán. Változatos karaktere nyomán a lehető legsokfélébb szerepekben tűnt fel újhullámos művészfilmektől a blochbustereken át a tévésorozatokig. Hithű katolikusként fontos élménye volt, hogy eljátszhatott egy sor fontos vallási figurát, többek között A rózsa neve apátját, vagy az Emberek és istenek szerzetesét, amelyért César-díjat is nyert.

Kiemelt kép: ETIENNE LAURENT / AFP
folytatás

Legkedveltebb hírek
A keresztény ember küldetése nem az, hogy tisztán megőrizze és mossa a kezeit ? fogalmazott a református lelkész és püspökjelölt
2020-10-31 19:22:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Senki sem tudhatja, mikor fertőződik meg, és fontos, hogy tiszta szívvel állhasson Isten előtt
2020-10-31 19:11:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez