Orbán hőse, Salvini 15 év börtönt kockáztat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán hőse, Salvini 15 év börtönt kockáztat

Ügyvédei egy több mint ötven oldalas dokumentumot nyújtottak be a bíróságnak, amely akár 15 év börtönre is ítélheti a Liga vezetőjét ? írja az MTI. Matteo Salvini mentelmi jogát februárban megvonták. Mivel a kormány tagja volt, úgynevezett miniszteri bíróság tárgyalja ügyét. A szicíliai ügyészség emelt vádat ellene.

A most közzétett iratokban Matteo Salvini napról napra részletezte, mi történt tavaly július 25-től kezdve, amikor a Gregoretti katonai hajó 135 bevándorlót a fedélzetére vett. A hajót Málta nem engedte  kikötni, az olasz hatóságok Szicíliába vitték a betegeket, a várandós nőket. A hajó július 28-án köthetett ki a szicíliai Augustában, de a migránsokat Salvini nem engedte partra szállni.

Feltételül szabta, hogy a menekülteket osszák szét az önkéntesen jelentkező uniós tagállamok között. A hajón végül százan maradtak. Salvini szerint nem voltak veszélyben, ellátásuk és egészségügyi ellenőrzésük folyamatos volt. Várakoztatásukra a szétosztás európai megszervezése miatt volt szükség, ami az akkori kormány teljes bevonásával zajlott.

A volt belügyminiszter jelezte, tavaly októberben az Ocean Viking civil mentőhajó tizenegy napig nem kapott kikötési engedélyt, az új kormány tagjait mégsem állítják bíróság elé. Matteo Salvini szerint  a Gregorettin érkező migránsok között ráadásul volt legalább két embercsempész is.

A védelem idézte Luca Palamara volt bírót is, aki egy lehallgatott beszélgetésben azt mondta, az ügyészségek Salvinit valójában  ártatlannak tartották, politikai okokból volt muszáj vőt támadni. Nunzio Sarpietro, a cataniai miniszteri bíróság elnöke a La Repubblica című újságnak azt mondta, Salvinit nyugodt légkör várja. A vádat Andrea Bonomo helyettes ügyész képviseli, mert  Carmelo Zuccaro államügyész visszalépett. A civil szervezetek és az embercsempészek kapcsolatát elsőként ő vizsgálta, de kétszer is nemet mondott a Salvinivel szembeni vádemelésre.

Orbán: Salvini az én hősömA magyar miniszterelnök azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy ?tartson ki", mert gyalázzák az embert és ?borzalmas dolgokat mondanak róla", de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Kiemelt kép: Matteo Salvini nyilatkozik Milánóban szeptember 21-én az önkormányzati választások és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről tartott népszavazás végén. MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

folytatás

Legkedveltebb hírek
Gordon Ramsay újra lecsap! Egy új csapatot tesz próbára! Közülük egy valaki egy elegáns Las Vegas-i szálloda főszakácsa lehet
2020-10-29 23:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Szabó házaspár végre kettesben tölthetett el egy kis időt egy mesebeli kastélyban
2020-10-29 23:09:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ördög Nóra újabb meglepetés programokkal készült Szabóék számára, a család házán pedig továbbra
2020-10-29 23:09:12 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gábor mindig is vágyott arra, hogy házukból közvetlen kapcsolat nyíljon a kertbe, az Újratervez
2020-10-29 23:08:58 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ördög Nóra újabb meglepetéssel érkezett Szabóékhoz, ennek pedig Ildikó és Gábor örülhetett a legjobban
2020-10-29 23:08:49 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egyre inkább végleges formát ölt a Szabó család új konyhája, ahol már a bútorok is szépen lassan a helyükre kerülnek
2020-10-29 23:08:42 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez