Ezért különleges a magyar dinoszauruszlelet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért különleges a magyar dinoszauruszlelet

Csütörtökön nagy szabású sajtótájékoztató keretében, az ELTE rektorának, az MTA alelnökének, a múzeum igazgatójának részvételével mutatták be az első, Magyarországon talált dinoszaurusztojást a Természettudományi Múzeumban. A 85 millió éves lelet az iharkúti ásatásokról került elő, ahol immár két évtizede folytat kutatásokat a Dr. Ősi Attila vezette magyar dinoszauruszkutató-expedíció.

Az első ?magyar? dinótojás megtalálását, tudományos feldolgozását és az eredmények publikálását Dr. Prondvai Edina paleobiológusnak, az expedíció kutatójának, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport munkatársának köszönhetjük. Őt kérdeztük a lelethez köthető állatról és a felfedezés jelentőségéről.

Kicsi és egyedül van

A Jurassic Parkon szocializálódott laikus képzeletében nyilvánvalóan legalább egy gyerek méretű tyúktojásforma jelenik meg, ha dinoszaurusztojásra gondol, ám erről itt szó nincs.

A lelet 3?4 centi hosszú, és két, egymáshoz nem pontosan illeszkedő darabból áll, összesen akkora, mint egy varjútojás. Formájára a legtalálóbb jelző az ?agyonnyomorgatott?, amin nincs mit csodálkozni 85 millió év távlatából

? mondja a 24.hu-nak Prondvai Edina.

Fotó: Szabó Réka /24.hu

A felületén található héjtöredékekből tudjuk, hogy egykoron tojás volt: az elmúlt évek során rengeteg ilyen típusú, repedezett, apró kis héjtöredék bukkant elő a lelőhelyen, de most először sikerült egy egész tojást azonosítani. Embrió nem volt benne, és a hozzá kapcsolható eredeti fészket sem találták meg, még ha minden bizonnyal korábban egy fészekalj része is volt.

A Velociraptor rokona

A lelet fajszintű meghatározása ? mint a tojások túlnyomó többségének esetén ? lehetetlen: ehhez meg kellene találni a ?kotló? szülőt is, amelyen ezek a bélyegek is azonosíthatók. Nem példa nélküli, de rendkívül ritka szerencse az ilyen lelet. A csoportot viszont, ahova ezek a fajok rendszertanilag sorolhatók, viszonylag jól ismerjük:

Kis méretű, tollas állatokról, az úgynevezett maniraptora csoportról van szó. Tőlük származik minden ma élő madár, azt viszont nem tudjuk egyértelműen definiálni, hogy az ilyen tojásokat rakó állatok a folyamat ?még dinoszaurusz?, vagy ?már madár? részén foglalnak-e helyet

? magyarázza a szakember.

A tojás alapján a szülők mérete a mai varjak és tyúkok közé tehető, inkább utóbbiak felé közelítve. A dinókhoz képest ugyanis a madarak medencecsontja szélesebb, ?kinyílt? az evolúció folyamán, ezért más a tojás és a szülő állat méretbeli aránya. A maniraptorák nagyobb testű, ismertebb rokonai közt találjuk például a Velociraptort és a csőrös, tojásrablóknak is nevezett Oviraptort, és ha úgy tetszik, maguk is ragadozók voltak. Annyiban legalábbis, mint a mai varjak: kisebb hüllőket és emlősöket is fogyaszthattak.

Környezetük is egészen más volt, mint amit ma a Bakonyban tapasztalhatunk: a kréta kor végén, 85 millió évvel ezelőtt szubtrópusi klíma uralkodott itt. Az iharkúti feltárás teljes területe mocsaras folyóparti árterület lehetett, az erdőket gyakran öntötte el a víz.

Fotó: Szabó Réka /24.hu Magára hagyhatták a fészket

A maniraptorák utódgondozási szokásaikról annyit tudunk, hogy az első magyar dinótojás minden bizonnyal földbe ásva és/vagy szerves anyagból ?épített?, betemetett fészekben várta a sorsát. Minderről a héj rendkívüli vékonysága és pórusszerkezete árulkodik.

A tojás feladata ugyanis, hogy miközben védelmet nyújt az embrió fejlődéséhez, biztosítsa a megfelelő oxigén bejutását, miközben minimalizálja a belső nedvesség párolgását. Nyílt fészkekben a héjat átlyuggató légzőcsatornák ritkábbak és keskenyek, így megakadályozzák a vízveszteséget, miközben a szabad levegőn az embrió gázcseréjéhez is elegendők. A föld alatt viszont nem a párolgás mérséklése, hanem az oxigénellátottság biztosítása a nehezebben megoldható, ezért az ilyen tojások légzőcsatornái szélesebbek, sűrűbben helyezkednek el, és a tojáshéj maga is arányaiban vékonyabb.

Az ?anya? tehát nem kotlott a fészekalján, és azt sem tudjuk, egyáltalán a közelben maradt-e, hogy segítsen utódainak előbújni a fészekből, esetleg életük első, gyámoltalan időszakában védelmezze őket ? a mai állatvilágban sokféle viselkedésformával találkozunk. Madarak körében azonban csupán egyetlen csoport ismert, amely magukra hagyja az utódait: az úgynevezett ásótyúkfélék tojásaikat a földbe ássák, és a fészket ugyan a kakasok még őrzik, az utódokat keléskor már magukra hagyják. A fióka kikelése után egyedül verekszi ki magát a ?fészekből?, és élete első pillanatától kezdve magára van utalva.

Ki nevet a végén?

Minket, magyarokat jogos büszkeséggel tölt el az első hazai dinótojás felfedezése, de Prondvai Edina megjegyzi, a lelet nemzetközi jelentősége nem ez, hiszen világszerte számos hasonló kövület ismert.

Fotó: Szabó Réka /24.hu

Korábban esett róla szó, hogy ilyen jellegű tojáshéjtöredékek ezerszám kerültek elő a Bakonyból, de jól ismertek Európa más késő kréta lelőhelyeiről is. Amikor pedig töredékekről beszélünk, a milliméteres és az alatti tartományra kell gondolnunk, ezért a kutatók a leggondosabb mosás, rostálás után, mikroszkóp alatt tudják csak kiválogatni az üledékből.

Prondvai Edina és kollégái 2017-ben publikálták azt a felismerést, miszerint ezek a héjdarabkák dinoszauruszokhoz köthetők, ám az erről szóló tanulmányt sok nemzetközi szakértő ellenezte, így csak nagy nehezen sikerült publikálni egy kisebb szaklapban. Az általánosan elfogadott nézet szerint ugyanis ez a forma gekkótojásokra utal.

Egy koreai csoport azonban a közelmúltban új módszerrel vizsgálva a töredékeket kimutatta, mégiscsak dinótojásokról van szó.

Be is sorolták a töredékeket a Pseudogeckoolithus csoportba, ami ?álgekkótojást? jelent, hiszen ma már biztos, hogy maniraptoráktól származnak. így pedig az Európa-szerte fellelt sokezernyi töredék ellenére miénk a világ egyetlen ilyen jellegű, ?egészben? megmaradt tojása.

Kiemelt kép: Szabó Réka /24.hu

Bihari Dániel korábbi cikkei Mérgezés: még az a madár jár jól, amelyik vízbe fulladNapokon belül eldől a Hajógyári-sziget sorsaIdőjárás: péntektől jön a markáns változás
folytatás

Legkedveltebb hírek
Az amerikai elnök egy West Palm Beach-en található könyvtárban adta le szavazatát
2020-10-24 19:21:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A badacsonytomaji és a tapolcai rendőrök bajbajutott kirándulóknak segítettek Nemesgulács közelében
2020-10-24 18:59:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit
2020-10-24 18:52:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Donald Trump amerikai elnök leadta a szavazatát Floridában, és ezzel csatlakozott ahhoz a több mint 54 millió amerikaihoz, akik úgy döntöttek, hogy még a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt leadják voksaikat, írja az MTI
2020-10-24 18:49:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szövetségi kapitány ?nagyon intelligens, kicsit őrült zseninek? nevezte a juniorkorú tehetséget, aki még nagy dolgokra hivatott
2020-10-24 18:45:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Utasítottam a belügyminisztert arra, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje le, hogy a maszkviselés általánossá váljon – ezt mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken, az operatív törzs ülése után
2020-10-24 18:41:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez