Felvonulók kérték

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Felvonulók kérték
Gyilkos-e a leváltott habarovszki kormányzó, vagy csupán a politika áldozata? Miért szerveződnek megmozdulások már 79. napja Oroszország távol-keleti régiójában? E kérdésekre kerestük a választ a habarovszki tüntetők és az orosz politikai elemzők körében.

A moszkvai Lefortovo börtönt a legkegyetlenebb fegyházak közé sorolják az oroszok. A mendemondák szerint a verések, az elektrosokk, a súlyos betegek gyógyszermegvonásai mellett sok más eszközzel is igyekeznek jobb belátásra bírni a makacs, vagy rendbontó fegyenceket. Van, akinek halálos betegséget hazudnak, vagy büntetésből rendszeres testüreg-ellenőrzést végeznek rajta. Erről számolt be a szerzőnek Marija Aljohina a híres Pussy Riot punkegyüttes frontembere, aki írásban kifogásolta egy másik orosz büntetés-végrehajtási intézet egyes szabálytalanságait. A Lefortovo arról is híres, hogy itt tűnt el ?nyomtalanul? Raul Wallenberg, akit éppen Budapestről raboltak el a szovjet állambiztonság emberei, de ezen falak között szenvedett a Nobel-díjas Alekszandr Szolzsenyicin író. Most újabb híresség került a börtön fogdájába: Szergej Ivanovics Furgal. Aki nem hallott volna róla: ő a Habarovszki terület leváltott kormányzója, akit július 9-én gyilkosság, illetve gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le, majd a helyi hatóságok intézményei helyett, Habarovszkból a 6139 kilométerre fekvő moszkvai Lefortovo börtönbe szállították, hogy majd az orosz legfelsőbb bíróság ítélkezzen felette. Furgal utaztatása láthatóan indokolt volt, hiszen egy korábbi, ellene felhozott vádat a helyi bíróság ejtett, és városában már harmadik hónapja zajlik a mellette kiálló emberek tüntetéssorozata.
Munkatársunk megkeresett több habarovszki polgárt, akik immár 79. napja tüntetnek, vagy csupán szemlélik a város legújabb látványosságát. ? Ma mindentől félünk Oroszországban, de mégis kimegyünk nap mint nap az utcára galambokat etetni ? mert így nevezzük a tüntetéseket ? mondja Zsanna, a 30 éves műkörmös és rendszeres ?galambetető?. ? Valójában szomorú vagyok, mert szemünk láttára folyik a régió kifosztása. Mindent Moszkvába, vagy Kínába szállítanak! Az ásványi kincseink, erdeink, vadjaink, halaink, sőt, meg a gombáink is vasúti szerelvényekre, vagy hajókra kerülnek. Például a fáinkból eldobható evőpálcikákat, a védett szibériai tigris csontjából pedig vágyfokozó szert készítenek a kínaiak ? bosszankodik a fiatal nő. Zsanna világ életében büszke habarovszkinak tartotta magát, de most még inkább büszke, mert a többi utcára vonuló polgárral együtt ?megszűnt birka lenni és hallgatni?. ? A büszkeség megtölti a lelkemet és emiatt könnyek szöknek a szemembe. Azért tüntetünk, mert elvették tőlünk a választottunkat. Két évvel ezelőtt Szergej Ivanovics Furgalt szavaztuk meg kormányzónak. Most érte, a saját kormányzónkért harcolunk. A saját választottunkért és a szavazati jogunkért. Mert ezt vették el tőlünk. Olyan érzésünk van, mintha elveszítettük volna egy közeli hozzátartozónkat ? szipog a telefonba Zsanna.
(Szép Szó)
folytatás

Legkedveltebb hírek
Lemezen adták ki Keith Jarrett 2016-os müpabeli koncertjét - közölte az intézmény az MTI-vel
2020-10-31 07:05:27 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A központi utasítások többsége nem megfelelő, a Nemzeti alaptanterv pedig nem tud kellően reagálni a kihívásokra - mondta Gyarmathy Éva pszichológus
2020-10-31 07:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Sem hátországa, sem sajtója nincs a Mi Hazánknak Erdélyben
2020-10-31 06:40:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A mikulás bűvös zsákja
2020-10-31 06:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Januárban kezdődő covid-oltást helyezett kilátásba Orbán Viktor miniszterelnök
2020-10-31 06:20:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Műsorajánló - Én is karcsú vagyok: hétköznap délutánonként a FEM3-on!
2020-10-31 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez