Veszélyesebb a koronavírus arra, aki túlsúlyos

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a COVID-19 megbetegedés kimenetelét illetően. Az elhízással 113%-kal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74% az intenzív ellátáshoz és 48%-kal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmánybanírja a Virológia Pécs Facebook-oldal.

Túlsúly, elhízás és a COVID-19

[BMI index alapján 25-29.9 jelenti a túlsúlyt, míg 30 felett érték az elhízást]

A…

Közzétette: Virológia Pécs2020. szeptember 29., kedd

 

Ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány. Az első ok az lehet, hogy mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a COVID-19 megbetegedés során (diabétesz, keringési problémák, anyagcsere betegségek). Az elhízást és a túlsúlyt is általában az ilyen kutatásoknál testtömegindex, azaz BMI alapján vizsgálják, 25-29,9 jelenti a túlsúlyt, míg 30 felett érték az elhízást.

Koronavírusteszthez vett minta egy szakembernél a Debreceni Egyetem mintavételi pontján. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha össze szeretnénk foglalni a fő okokat akkor három alapvető tényezőről beszélhetünk:

Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye ? ezen faktorokkal a súlyos COVID-19 esélye is megnő. A SARS-CoV-2 ugyanis, amellett, hogy egy légúti megbetegedés, hatékonyan fertőzi a szervezetben általánosan megtalálható endotél sejteket is, a súlyos lefolyású megbetegedéseknél igen jellemző az endotéliummal kapcsolatos szisztémás gyulladás és az ezzel járó következmények. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Főként a zsírszövet ?inváziója? miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő. Noha rengeteget költ a kormány sportra, az éllovasok közt vagyunk koszorúér-betegség okozta halálbanAnnak ellenére, hogy Magyarország 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötte sport- és rekreációs célokra, ugyanebben az évben Európán belül is kimagasló arányban haltak meg magyarok koszorúér-betegségben.

Az immunrendszer kapacitásának romlása a vérben keringő szisztémás immunsejtek hatékonyságát is érinti. Állatkísérleteken egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a T-sejtes immunitás óriási hátrányba kerül az elhízás során, kevésbé képes hatékonyan funkcionálni. Ezt a jelenséget embereken is megfigyelték, az influenza ellenes vakcina hatékonysága rendkívüli mértékben romlott amennyiben elhízással párosult.

A súlyos és halálos kimenetelű COVID-19 megbetegedésekre jellemző citokin-vihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében.

Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, melyet a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak.

így összességében kijelenthető, hogy főként immunrendszer függő jelenség, amit elhízás esetén tapasztalhatunk. Rendkívül fontos tehát (továbbra is) a veszélyeztetett csoportok védelme, a maszkviselés, távolságtartás és kézhigiénia. Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében sajnos Magyarországon a legmagasabb – írja a Facebook bejegyzés.

Eközben sorra érkeznek a hírek arról, mennyire egészségtelen nemzet a magyar: nemrég írtuk meg, hogy annak ellenére, hogy Magyarország 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötte sport- és rekreációs célokra, ugyanebben az évben Európán belül is kimagasló arányban haltak meg magyarok koszorúér-betegségben. Ezt a cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Nem követik ész nélkül a koronavírus miatti szabályokat a magyarokElégett a légkörben egy magyar műholdMegvan, melyik fa véd a legjobban a káros sugárzás ellen
folytatás

Legkedveltebb hírek
Nem lehet nem párhuzamot vonni az Elveszett jelentés és Sofia Coppola új filmje közt, már csak azért sem, mert mindkét alkotás egyik főszereplője Bi
2020-10-31 19:05:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Emellett éjsza
2020-10-31 19:02:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nézd vissza A császár új ruhája című filmet november 7-ig a TV2 Kids oldalán!
2020-10-31 18:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A francia elnök megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot
2020-10-31 18:37:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Értem, hogy sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot
2020-10-31 18:33:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Úgy fest, Frank Lampard rátalált valamire, csapata a hétközi BL-párharc után újabb magabiztos sikert aratott, ráadásul ezúttal is megúszta kapott gól nélkül
2020-10-31 18:21:48 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez