Át kell alakítani az épületeinket, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Át kell alakítani az épületeinket, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének vezetője nemzetközi csapatával a nulla kibocsátású épületek lehetőségét vizsgálta.

Az eredmények alapján már szinte minden régióban elérhető áron létezik olyan technológia, amellyel megvalósítható lenne az épületek zéró vagy közel zéró emissziója.

A szakértők szerint az energiatermelés, a közlekedés és az épületek átalakításával jelentősen csökkenthetnénk a bolygóra nehezedő terheket. A számítások alapján az épületek felelősek az energetikához köthető üvegházgáz-kibocsátás mintegy 39 százalékáért, a szektor átalakítása ezért elengedhetetlen, amennyiben fel akarjuk venni a harcot a klímaváltozással. Ha nem sikerül jelentősen csökkentenünk az épületek emisszióját, úgy nem tudjuk tartani a párizsi klímaegyezmény célját, a globális felmelegedés 1,5-2 Celsius-fokban történő korlátozását.

Ürge-Vorsatz Diána és kollégái arra jutottak, hogy a fenntartható épületek költségei megegyezhetnek, sőt akár alacsonyabbak is lehetnek, mint a hagyományos módszerekkel létrehozott épületeké. ?Az épületek gyakran a legnagyobb energiafogyasztók és a legnagyobb kibocsátási források a városokban, de sokszor jelentik a legkisebb költségű lehetőséget az emisszió csökkentésére” – mondta David Miller, a C40 nemzetközi diplomáciai igazgatója. A szervezetet nagyvárosok hozták létre, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Bár a kedvező változások már sok helyen megkezdődtek, a meleg és magas páratartalmú területeken lévő kereskedelmi épületek, illetve a műemléképületek átalakítása továbbra is problémát jelent. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a jelentősebb átépítések rövid távon még mindig igen költségesek. Komoly kihívást jelent az is, hogy miként lehet fenntarthatóan megoldani az épületek hűtését – ez a felmelegedés miatt egyre égetőbb kérdés lesz.

A szakértők szerint a kulcs az lehet, ha sikerül az épületek tulajdonságai révén maximalizálni az energiahatékonyságot, az energiaigényt pedig helyi, megújuló forrásokból származó energiával biztosítani. Az újrahasznosítható és bioalapú építőanyagok tovább csökkenthetik a kibocsátást.

A csapat úgy gondolja, hogy a legtöbb régióban adott a lehetőség a nulla kibocsátású épületek létrehozására, illetve a szükséges átalakításokra, ugyanakkor azonnali lépésekre van szükség. Ürge-Vorsatz Diána hozzátette, ha a század közepére globális szinten el akarjuk érni a zéró emissziós építőipart, a technológiának már most standarddá kell válnia.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Veronika Schickel, Claas Moser új élettársa azért megy Teschner doktorhoz, mert kitapintott egy csomót a mellében
2020-11-30 03:18:59 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza A halál nyomában című filmet december 7-ig a Moziverzum oldalán!
2020-11-30 02:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mi lelte Bea grófnőt? Álmatlanság, étvágytalanság, és heves szívdobogás miatt keresi fel Teschner doktort, aki nem talál egészségügyi
2020-11-30 02:18:58 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szponzorált tartalom A videó a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatásával készült
2020-11-30 02:17:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nézd vissza az Anna című filmet december 7-ig a Mozi+ oldalán!
2020-11-30 01:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mint derült égből villámcsapás érkezik meg mindenféle bejelentés nélkül Anne édesanyja a szolgálati házba
2020-11-30 01:19:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez