Át kell alakítani az épületeinket, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Át kell alakítani az épületeinket, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének vezetője nemzetközi csapatával a nulla kibocsátású épületek lehetőségét vizsgálta.

Az eredmények alapján már szinte minden régióban elérhető áron létezik olyan technológia, amellyel megvalósítható lenne az épületek zéró vagy közel zéró emissziója.

A szakértők szerint az energiatermelés, a közlekedés és az épületek átalakításával jelentősen csökkenthetnénk a bolygóra nehezedő terheket. A számítások alapján az épületek felelősek az energetikához köthető üvegházgáz-kibocsátás mintegy 39 százalékáért, a szektor átalakítása ezért elengedhetetlen, amennyiben fel akarjuk venni a harcot a klímaváltozással. Ha nem sikerül jelentősen csökkentenünk az épületek emisszióját, úgy nem tudjuk tartani a párizsi klímaegyezmény célját, a globális felmelegedés 1,5-2 Celsius-fokban történő korlátozását.

Ürge-Vorsatz Diána és kollégái arra jutottak, hogy a fenntartható épületek költségei megegyezhetnek, sőt akár alacsonyabbak is lehetnek, mint a hagyományos módszerekkel létrehozott épületeké. ?Az épületek gyakran a legnagyobb energiafogyasztók és a legnagyobb kibocsátási források a városokban, de sokszor jelentik a legkisebb költségű lehetőséget az emisszió csökkentésére” – mondta David Miller, a C40 nemzetközi diplomáciai igazgatója. A szervezetet nagyvárosok hozták létre, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Bár a kedvező változások már sok helyen megkezdődtek, a meleg és magas páratartalmú területeken lévő kereskedelmi épületek, illetve a műemléképületek átalakítása továbbra is problémát jelent. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a jelentősebb átépítések rövid távon még mindig igen költségesek. Komoly kihívást jelent az is, hogy miként lehet fenntarthatóan megoldani az épületek hűtését – ez a felmelegedés miatt egyre égetőbb kérdés lesz.

A szakértők szerint a kulcs az lehet, ha sikerül az épületek tulajdonságai révén maximalizálni az energiahatékonyságot, az energiaigényt pedig helyi, megújuló forrásokból származó energiával biztosítani. Az újrahasznosítható és bioalapú építőanyagok tovább csökkenthetik a kibocsátást.

A csapat úgy gondolja, hogy a legtöbb régióban adott a lehetőség a nulla kibocsátású épületek létrehozására, illetve a szükséges átalakításokra, ugyanakkor azonnali lépésekre van szükség. Ürge-Vorsatz Diána hozzátette, ha a század közepére globális szinten el akarjuk érni a zéró emissziós építőipart, a technológiának már most standarddá kell válnia.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Arra nem kapott választ, hogy akkor mégis milyen oltásra lenne szüksége
2021-06-14 07:01:20 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Amin az ellenzéki nyilvánosság szkeptikusan mosolyog, attól a korrupt fideszes nagyurak őszintén félnek ? állította lapunknak Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje
2021-06-14 07:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Hosszú hajsza után a magyar rendőrök kerítették kézre a két elkövetőt
2021-06-14 06:44:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Rövidesen elstartolhat az a kezdeményezés, amelynek célja az ellenzéki települési orgánumok összehangolása a kormánypropagandával szemben
2021-06-14 06:40:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A foci Eb kapcsán pedig úgy írnak Magyarországról a külföldi lapok, hogy "vendégségben despotáéknál"
2021-06-14 06:33:35 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Gondoltuk, kapjanak valamit a pénzükért ? mondta a zenekar énekese
2021-06-14 06:26:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez